Minister: onder 18 geen drank meer op straat

Jongeren onder de 18 jaar die in het openbaar alcohol gebruiken, moeten daarvoor strafbaar worden gesteld. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) gisteren aan de Kamer geschreven. De Stichting Alcoholpreventie reageert tevreden op dit nieuwe voorstel, maar twijfelt wel of een Kamermeerderheid ermee zal instemmen.

Gemeenten hebben de bewindsman de afgelopen tijd laten weten dat de politie te weinig middelen heeft om overlast door alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Zij constateren dat steeds meer jongeren vanaf veertien jaar zich op straat indrinken, voordat zij uit gaan. De gemeente Katwijk heeft daarvoor bij wijze van experiment speciale gemeentelijke verordeningen opgesteld die het mogelijk maken jongeren die alcohol drinken op straat te straffen. Volgens burgemeester Jos Wienen van Katwijk is de overlast daardoor afgenomen.

Hoogervorst komt de gemeentebestuurders nu tegemoet. Hij kondigde twee wetsvoorstellen aan. Het eerste betreft alcoholpreventiemaatregelen. Straks moet de leeftijdsgrens voor alcoholhoudende dranken worden opgetrokken van 16 naar 18 jaar, vindt de minister. Hoogervorst wil ook dat zoete mixdranken uit de supermarkten verdwijnen en alleen bij de slijter te koop zijn. Ook zouden de burgemeesters de mogelijkheid moeten krijgen om de vergunning van horecagelegenheden te schorsen, naast de bestaande bevoegdheid om de vergunning in te trekken.

De wens om de leeftijdsgrens op te trekken, maakte de bewindsman al eerder kenbaar. Vooralsnog is een Kamermeerderheid tegen.

Wim van Dalen van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) is blij met de voorstellen van Hoogervorst. 'Je bereikt veel meer met het handhaven van duidelijke regels dan met voorlichting. Jongeren moeten zien dat bepaalde dingen niet kunnen. Dat werkt ook in het buitenland.' Hij wijst op de VS waar de handhaving van de regels erg streng is. Ook in Groot-Brittannië pakt de politie dronkenschap op straat strenger aan, sinds de cafés er later mogen sluiten.