Mini-notebook: Windows XP in 520 gram

VGN_UX50.jpgWindows XP in je achterzak; dat is het motto van de Sony Vaio UX50, een ultraportable pc van amper vijf ons. 520 gram, om precies te zijn. Sony verstopte een 1,2 GHz Intel Centrino processor in deze gracieuze verpakking. De Vaio UX50 bevat alles wat je mobiele hartje begeert: compleet Qwerty toetsenbord, Wifi, 20 of 30 GB harddisk, 512 MB werkgeheugen en een ingebouwde webcam en fotocamera van 1,3 megapixel. Het 4,5 inch kleurenscherm van 1024 bij 600 pixels is volgens de eerste reacties haarscherp, maar over de besturing met de muisachtige joystick lopen de meningen uiteen.
De naam UX50 is ongelukkig gekozen. Zo heette ook een van de laatste Clié handheld computers die Sony voorzag van Palm OS. Die PEG UX50 had een draaibaar scherm en schattige mini-toetsjespegux50.jpg. Helaas: twee jaar geleden stopte Sony met het maken van Clié’s. De Vaio UX 50 is vanaf juli in de VS te koop voor 1800 dollar.