Met effen blauw shirt in Kansas

Dave van den Bergh (30) emigreert zondag naar de Verenigde Staten. De linkerspits van FC Utrecht zet zijn loopbaan voort bij de Kansas City Wizards.

Dave van den Bergh (30) emigreert zondag naar de Verenigde Staten. De linkerspits van FC Utrecht zet zijn loopbaan voort bij de Kansas City Wizards.
Dave van den Bergh (30) emigreert zondag naar de Verenigde Staten. De linkerspits van FC Utrecht zet zijn loopbaan voort bij de Kansas City Wizards. Have, Bob van der

Zijn Amerikaanse vrouw had heimwee en zelf wilde hij al een tijdje weg uit Nederland. Dave van den Bergh, de voetballer met de mooiste voorzet van de eredivisie, verraste in februari het bestuur van FC Utrecht door ontbinding van zijn tot 2007 doorlopende contract te vragen.

Na zes seizoenen op de linkervleugel in stadion Nieuw Galgenwaard „begon het te kriebelen”, zegt de tweevoudig international. „Ik heb eind jaren negentig drie jaar in Spanje gespeeld bij Rayo Vallecano. Andere mensen, andere gewoontes. Ik zat daar in mijn eentje en wist me prima te redden. Dat avontuur is me zo goed bevallen, dat ik graag nog eens een andere cultuur wil leren kennen.”

De keuze voor de VS was snel gemaakt. Met zijn vrouw, die hij in Spanje leerde kennen, ging hij daar al twee keer per jaar met vakantie heen. „De positieve manier waarop Amerikanen in het leven staan fascineert me.”

In een vraaggesprek met Voetbal International liet Van den Bergh in oktober optekenen dat Nederland na de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh „verziekte”. Hij zei zich te storen aan het groeiend negativisme van veel mensen. „Het glas kan halfvol en halfleeg zijn, nou voor Nederlanders is bijna altijd het laatste het geval.”

Van den Bergh wil niet terugkomen op zijn eerdere uitspraken. „Begrijp me niet verkeerd. Dit is geen vlucht uit Nederland. De kans om weg te gaan deed zich nu voor.”

De overstap kost hem veel geld. Verdient een eredivisiespeler gemiddeld zo’n 160.000 euro, in de Major Soccer League geldt een salary cap van 1,8 miljoen dollar. Van dat bedrag moet een selectie van 25 spelers worden betaald. Geld is niet zijn drijfveer, zegt Van den Bergh. „Je moet keuzes maken in het leven. In Spanje heb ik destijds voor mezelf de conclusie getrokken zeker niet mijn hele leven in Nederland te gaan wonen.”

Hij meldde zijn komst bij de Amerikaanse voetbalbond. Die onderzocht welke club verlegen zat om een linksbuiten en bovendien nog budget had voor een nieuwe speler. Hij kon voor tweeënhalf jaar tekenen bij Kansas City Wizards. Een club met een mooi, effen blauw shirt, zegt de voetballer.

Hij noemt de competitieopzet in de VS interessant. Twaalf profclubs verdeeld over twee conferences, een oostelijke en westelijke. Tegen de ploegen uit de eigen divisie spelen de teams jaarlijks vier duels, tegen de teams uit de andere divisie één uit- en één thuisduel. De bovenste vier ploegen uit elke divisie strijden in play-offs om de divisietitels. De winnaars spelen om de landstitel. Zo’n opzet, zegt Van den Bergh, zou iets kunnen zijn voor de gecombineerde Nederlands-Belgische competitie die bondscoach Marco van Basten in maart voorstelde. „Je hebt dan namelijk méér lokale duels. Vier keer Ajax tegen Feyenoord en twee keer Ajax tegen Anderlecht.”

Zondag stapt hij met vrouw en kind op het vliegtuig naar Kansas. In die stad is zelfs zijn vrouw nog nooit geweest. Het maakt de voetballer niet zoveel uit waar hij komt te wonen. „Ik ga met de club zoveel reizen, dat ik toch wel veel van het land te zien krijg.”

Na de laatste thuiswedstrijd tegen Willem II is Van den Bergh uitgezwaaid door de fans van FC Utrecht. Morgen neemt hij van zijn familie en vrienden afscheid. „Een kleine, besloten bijeenkomst. Daar hoef ik de Jaarbeurs niet voor af te huren.”