Mager herstel voor beurs in Amsterdam

De aandelenbeurzen in Europa konden vanmorgen ternauwernood een winst noteren. De kleine plus kwam van handelaren die verwachten dat de Amerikaanse beurzen vanmiddag hoger openen.

De Amsterdamse AEX-index stond rond het middaguur op 438,37 punten, een plus van 0,3 procent. De beursgraadmeter van 25 bedrijven stond eerder vanmorgen nog even boven de 440 punten, maar zakte al snel weer terug.

Wereldwijd beleefden de beurzen een dramatische week. Beleggers raakten in paniek toen de Amerikaanse inflatie hoger bleek te zijn dan verwacht. Hierdoor ontstond de angst dat de rente in de Verenigde Staten verder zal stijgen. Het resultaat van de angst was een wereldwijde massale verkoop waardoor veel beurzen de winst die dit jaar was opgebouwd geheel zagen verdampen.

Analisten weten nog niet of de huidige neergang een natuurlijke, kortstondige correctie is in reactie op de snelle stijging van de afgelopen maanden, of dat het een begin is van een structurele minder periode voor de koersen. Vooralsnog houden de meeste marktdeskundigen het er echter op dat de beleggers weer zullen gaan kopen nu de aandelen in zo'n korte tijd zoveel goedkoper zijn geworden.

Op het Damrak liepen afgelopen week de de financiële bedrijven de grootste klappen op. Deze stonden nu allen in de plus. De grootste daler, de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar Fortis, wist 2,8 procent te winnen op 28,05 euro.

Detailhandelconcern Ahold was de grootste daler met een verlies van 2,5 procent op 6,26 euro. Op de lokale markt stond bankverzekeraar SNS Reaal op 17,80 euro. Het bedrijf ging gisteren naar de beurs met een introductiekoers van 17 euro.

In Azië wisten de beurzen ook iets terug te winnen na de grote verliezen van eerder deze week. In Tokio sloot de Nikkei vanmorgen met een winst van 0,4 procent op 16.155 punten. De Nikkei verloor afgelopen week zoveel dat het nu weer staat op het niveau dat het in maart bereikte.