Lefgozer

In de klas hadden we het met geschiedenis over de 2e wereldoorlog. Mijn juf is nog niet zo oud en heeft de oorlog niet meegemaakt. Ze kan ons dus niet zo goed vertellen hoe het in deze oorlog was als iemand die het wel heeft meegemaakt.

In ónze klas kwam meneer Frans Buys vertellen over de 2e wereldoorlog. Hij is 82 jaar (fietst nog wel gewoon) en heeft de 2e wereldoorlog dus wel meegemaakt. Hij vertelde hoe zijn leven was in de oorlog (verschrikkelijk dus), want hij woonde in Rotterdam, toen de stad gebombardeerd werd. Hij zei dat het vuur het ergste was. Hij is wel drie keer opgepakt door de Duitsers en drie keer ontkomen. Een keer door geelzucht die hij had opgelopen in het Duitse kamp. Een keer doordat hij astma had en niet mocht werken. En de derde keer is hij op transport naar Duitsland gezet en samen met zijn broer uit de trein gesprongen. En daar moet je ook wel lef voor hebben. Benjamin, een jongen uit mijn klas vond hem wel een lefgozer, en ik eigenlijk ook wel.

Eigen nieuws van Aline Hulsebos, 11 jaar, uit Breda