Koreanen in Japan zijn al verenigd

Na decennia van onderlinge rivaliteit sluit de Koreaanse gemeenschap in Japan de gelederen. Deze week zijn de twee grote Koreaanse verenigingen om de tafel gaan zitten: Mindan, sympathiserend met Zuid-Korea, en Chongryon, strak geleid vanuit Noord-Korea. In een gezamenlijke verklaring riepen zij op tot verbroedering van het sinds het einde van de Koreaanse oorlog (1953) verscheurde volk.

De Koreaanse gemeenschap is met ruim 1 miljoen mensen de grootste etnische minderheid in Japan. Het merendeel van de eerste generatie kwam over uit economische noodzaak, dan wel onder dwang ten tijde van het Japanse koloniale bewind van 1910 tot 1945. Na de oorlog bleef een groot deel, gezien de onzekere situatie onder de verdeelde bezetting van het moederland door de Amerikanen en de Russen en de daarop volgende Koreaanse oorlog. In de tussentijd werd de Koreaanse minderheid wel hun Japanse staatsburgerschap afgenomen, met als gevolg dat zij geen politieke rechten en sociale voorzieningen meer genoten. De behandeling van de statenloze immigranten is de laatste decennia wel verbeterd, maar aan de meer dan een eeuw durende discriminatie komt geen einde.

Na de topontmoeting tussen de leiders van de twee Korea’s in 2000 werden ook in Japan pogingen ondernomen tot het slechten van de grote ideologische en emotionele verschillen. Het heikele probleem dat de twee kampen een andere naam gebruiken voor het in hun ogen niet opgedeelde moederland werd opgelost met een Engelstalig compromis: One Korea.