Knight Vinke: bod VNU akkoord

De meest uitgesproken opposant van het bod op de Nederlandse uitgever VNU staakt zijn verzet. De Amerikaanse vermogensbeheerder Knight Vinke, die ruim 1 procent van de aandelen VNU heeft, gaat in op het bod van een groep investeerders. Dat meldt een woordvoerder van de beheerder vanuit Londen.

Het bod van in totaal 7,6 miljard euro liep tot vanmiddag 3 uur. De bieders maken waarschijnlijk pas na het weekeinde bekend of hun bod geslaagd is. Zij zetten hun bod door als minimaal 80 procent van de aandeelhouders hun stukken aanmelden. Het gaat om de grootste overname ooit van een Nederlands beursfonds.

„Wij zijn nog steeds van mening dat dit bod de waarde van VNU onderwaardeert”, zegt een woordvoerder van Knight Vinke. „Maar we hebben toch besloten om de waarde van ons belang te verzilveren.” Knight Vinke had een maand geleden volgens eigen zeggen nog steun van 70 procent van de VNU-aandeelhouders.

Het bod op VNU is twee keer verhoogd: eerst van een bandbreedte van 28,00 à 28,50 tot een concreet bod van 28,75 euro per aandeel, en twee weken geleden tot 29,50 euro per aandeel. Behalve Knight Vinke heeft alleen de Amerikaanse belegger Templeton, die een belang van 15 procent in VNU heeft, expliciet gemeld dat hij met het bod akkoord gaat.

VNU kreeg vorig jaar ruzie met een groep aandeelhouders die niet wilden dat de uitgever weer een miljardenovername zou doen in de VS. VNU koos er vervolgens begin dit jaar voor om afscheid te nemen van de beursnotering en in te gaan op een bod van een groep durfkapitaalinvesteerders.

Volgens het bestuur en de commissarissen van VNU is dat nu de beste optie voor het bedrijf – vooral omdat daardoor een reorganisatie kan worden uitgevoerd die pas op langere termijn rendement oplevert. De beleggers hebben zich vastgelegd de twee grootste divisies van VNU – marktonderzoek en kijkcijferonderzoek – te behouden. Mogelijk gaat VNU wel een aantal vakbladen afstoten.