Hoger bod Mittal Steel op Arcelor

Mittal Steel verhoogt zijn vijandige overnamebod op het Luxemburgse staalconcern Arcelor met ruim eenderde. Oprichter Lakshmi Mittal is verder bereid zijn meerderheidsbelang in het concern op te geven.

Dat heeft ’s werelds grootste staalproducent Mittal vanmorgen bekendgemaakt. Het nieuwe bod waardeert Arcelor, de mondiale nummer twee, op 25,8 miljard euro, waarvan maximaal eenderde (7,6 miljard euro) in contanten en de rest in aandelen Mittal Steel.

Eerder bood Mittal, dat geleid wordt door de Indiase staalbaron Lakshmi N. Mittal, 18,6 miljard euro voor Arcelor, met maximaal 4,7 miljard in contanten. Arcelor kondigde daarop aan 5 miljard euro terug te geven aan aandeelhouders in de vorm van extra dividend en de inkoop van eigen aandelen.

Inmiddels heeft Arcelor het bedrag dat het terug wil geven aan zijn aandeelhouders verhoogd tot 7,5 miljard euro. Op een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Luxemburg beslissen aandeelhouders van Arcelor vandaag of ze op dit aanbod ingaan. Mittal houdt vast aan zijn voornemen om alles wat Mittal boven het ‘normale’ dividend uitkeert aan aandeelhouders in mindering te brengen op het contante deel van het bod.

De prijs per aandeel die Mittal nu bereid is te betalen, 37,74 euro, ligt 34 procent boven het vorige bod en 18 procent boven de slotkoers van Arcelor van gisteren. Het bestuur van Arcelor heeft zich tot nu toe altijd fel tegen een overname door Mittal Steel gekeerd. Mittal hoopt daar met dit nieuwe bod verandering in te brengen, omdat het tegemoetkomt aan de twee belangrijkste kritiekpunten van Arcelor: de hoogte van het bod en de bestuursstructuur van Mittal, waar de familie Mittal vrijwel de volledige zeggenschap bezit.

Mittal is bereid het onderscheid tussen gewone en preferente aandelen (met meer zeggenschap) af te schaffen en zijn meerderheidsbelang in het concern terug te brengen tot 45 procent. De zeggenschap komt daarmee bij de algemene vergadering van aandeelhouders te liggen, die tevens de volledige zeggenschap krijgt over de benoeming van bestuurders.

Als het bestuur van Arcelor het bod van Mittal alsnog steunt, wil Mittal de raad van bestuur uitbreiden tot 14 personen, van wie de helft afkomstig van Arcelor. Het hoofdkantoor van Mittal zal verplaatst worden van Rotterdam naar Luxemburg, waar nu het hoofdkantoor van Arcelor staat.