Hamas-lid betrapt bij smokkel

Een woordvoerder van de moslimfundamentalistische beweging Hamas is vanochtend aangehouden bij de grenspost Rafah, tussen Egypte en de Gazastrook, toen hij probeerde ruim 600.000 euro de Palestijnse gebieden binnen te smokkelen. Hij had het geld verstopt in zijn kleren, zijn riem en een tas.

De Hamas-regering verkeert in grote geldnood en kan haar ambtenaren niet betalen, sinds de Verenigde Staten en de Europese Unie hun financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit hebben opgezegd omdat zij Hamas beschouwen als een terroristische organisatie. Internationale overboekingen uit àndere landen zijn ook problematisch, omdat banken vrezen voor sancties van de Verenigde Staten als ze zaken doen met Hamas.

De Hamas-woordvoerder, Sami Abu Zuhri, is een bekende figuur in de Arabische media. Een functionaris van de Europese Unie die bij de grensovergang aanwezig was, zei tegen de BBC: „Sami Abu Zuhri gaf het geld niet aan. Functionarissen van de Palestijnse veiligheidsdienst en de douane vonden het en namen het in beslag.”

Deze diensten vallen onder president Mahmoud Abbas, wiens Fatah-beweging op gespannen voet staat met Hamas. Vannacht kwam het in Gaza-stad tot vuurgevechten tussen de politie die Fatah steunt en leden van de militie die door Hamas is opgezet.

Toen de aanhouding van Zuhri vanmorgen bekend werd haastten zo’n honderd gewapende Hamas-aanhangers zich naar de grenspost, waarop snel versterking werd aangevoerd voor de grenswachten.

Volgens een onder Amerikaans toezicht bereikt akkoord moeten Palestijnen die bij de grenspost grote sommen geld invoeren, dat ten minste 24 uur van te voren melden bij de Palestijnen en Europeanen die toezien op de grenspost, en documenten overleggen waaruit de herkomst van het geld blijkt. Zuhri, die op de terugweg was uit Qatar, had het een noch het ander gedaan. (Reuters, AP)