Griffith terug naar parlement

Laetitia Griffith neemt namens de VVD de plek in van Ayaan Hirsi Ali in de Tweede Kamer. Dat heeft ze vanochtend bevestigd. Griffith verliet in juli vorig jaar de Tweede Kamer om namens de VVD wethouder te worden in Amsterdam. Sinds maart was ze gemeenteraadslid in Amsterdam.

De 41-jarige Griffith werd deze week door VVD-fractievoorzitter Willibrord van Beek gevraagd of ze terug wilde keren in de Tweede Kamer, nadat Ayaan Hirsi Ali haar Kamerzetel dinsdag opgaf.

Griffith zei vanochtend dat ze heeft gekeken of ze het lidmaatschap van de Tweede Kamer kon combineren met haar werk als gemeenteraadslid in Amsterdam, maar dat stuitte op bezwaar van de VVD-afdeling Amsterdam. De fractie in de Tweede Kamer vond deze combinatie geen bezwaar.

Griffith volgde in juni vorig jaar Frits Huffnagel op als wethouder financiën, die moest aftreden omdat hij een onkostenvergoeding niet had opgegeven bij de belastingdienst. Grifftith werd naast wethouder tevens lijsttrekker voor de raadsverkiezingen. Bij die verkiezingen in maart verloor VVD een zetel. De partij werd door de PvdA buiten de coalitie gehouden. Daardoor was Griffith negen maanden wethouder.

Huffnagel is inmiddels wethouder in Den Haag. Griffith was ook voor die functie gevraagd, maar sloeg het aanbod af. Tijdens de verkiezingscampagne en ook daarna heeft ze altijd gezegd dat ze vier jaar lang haar plaats in de raad van Amsterdam zou innemen.