Frisse avocado op het hoesje is misleidend

Ziet er fris uit, de halve avocado op de hoes. De pit ontbreekt op de achterkant. Wat zou Pearl Jam voor diepe inzichten met ons willen delen op een cd die toch in de eerste plaats vermoeid, voorspelbaar en grijs klinkt? Ten tijde van het debuut Ten uit 1991 was de groep uit Seattle de enige die in de buurt van stadgenoot Nirvana kon komen op het gebied van grungy gitaarrock met een ondefiniëerbaar poëtische zeggingskracht. Alive; niemand wist waar het over ging maar meezingen deden we, bij dat legendarische Pinkpop-optreden. Intussen heeft zanger Eddie Vedder zich ontwikkeld tot de grootste neuzelaar die de rock rijk is. Zijn nasale timbre vind navolging van Kane en anderen, maar niemand zingt zo quasi-verveeld door zijn neus als Eddie. Tel daarbij op dat hij een politieke agenda heeft in teksten over de Amerikaanse Droom die hem in de steek heeft gelaten, en het zal duidelijk zijn dat het titelloze Pearl Jam geen fijne pop-cd is geworden. Grijs en vermoeid, zelfs in de harde nummers. Pel eens een avocadootje, jongens.

Jan Vollaard

CD POP Pearl Jam: Pearl Jam Sony BMG
CD POP Pearl Jam: Pearl Jam Sony BMG

CD POP

Pearl Jam: Pearl Jam

Sony BMG **