Opinie

    • Youp van ’t Hek

Forza Ayaan

Hier in Italië is Nederland het lachertje van de week. Eerst de zaak Huntelaar en daarna Ayaan. Elke Italiaan die iets met voetbal heeft – en zoals u weet is dat elke Italiaan – vraagt of ik nog één keer wil vertellen hoeveel doepunten Klaas-Jan dit seizoen gemaakt heeft.

‘Vijftig’, lach ik dan.

‘Gekocht?’

‘Nee, gemaakt!’ En vervolgens leg ik uit dat hij het jaar van het ooit zo grote Ajax heeft gered.

‘En hij gaat niet mee naar het WK? Wie dan wel?’

Vervolgens ben ik een kwartier bezig om uit te leggen wie Vennegoor is of Hesselink en dat dat niet twee spitsen zijn.

‘Hij is een breekijzer en scoort gemakkelijk in de laatste seconde?’ vragen mijn verbaasde dorpsgenoten.

‘Nee, dat doet Huntelaar!’

Ik krijg het niet uitgelegd. Er gaan nu serieus geruchten dat de hier nog altijd heilige Marco is omgekocht door de Italiaanse bondscoach Lippi. Twintig miljoen voor het thuislaten van Klaas-Jan. Anders kan het niet. Of ik het geloof? Nee! Hoewel? Waarom niet! Hier is alles te koop. Juve bepaalde jarenlang wekelijks alle uitslagen in de competitie. Na Italië, Duitsland en België schijnt het in Nederland ook niet helemaal koosjer te zijn. Een ex-spelersvrouw heeft justitie getipt. Ik vrees dat haar ex-geliefde een dusdanige ziekenfondsspits is dat ze na zijn zoveelste oliedomme misser in het dorp heeft rondgebazuind dat hij hem voor geld over of naast schoot. Of het is gewoon pure rancune.

Maar het Huntelaarstormpje ging al gauw liggen. Of liever gezegd: Het werd overstemd door de Ayaanorkaan, die ook hier de kranten op het terras deed opwaaien. Ik heb de Italianen eerst verteld wat de VVD is. Dat is niet zo moeilijk. Ze zijn in het land van Berlusconi op het gebied van dom rechts veel verder dan wij. Maar het wedstrijdje Rutte-Verdonk met alle gevolgen van dien is ingewikkeld uitleggen. Zeker nu Verdonk de zaak Hirsi Ali heeft ingezet. Ik leg uit dat Ayaan had gesjoemeld met haar naam en leeftijd.

‘Maar dat doet toch elke vrouw’, opperen alle Italiaanse mannen, ‘eerst ouder willen lijken om de disco in te kunnen en later jonger willen zijn om nog wat sappigs aan de haak te slaan. En van naam wissel je voortdurend zodat je minnaar niet weet met wie je getrouwd bent.’

Ik leg hen uit dat de ophef me ook verbaast omdat ik geboren, getogen, gepokt en gemazeld ben in het veel te rijke Gooi, waar de VVD dicteert. In mijn jeugd hebben alle hockeypapa’s mij onvermoeibaar uitgelegd hoe je je belastingformulier moet invullen en hoe je de boel tilt met bv’s, verzonnen aftrekposten en andere praktijken. Elke VVD’er laat zijn huis schilderen door illegale Poolse winterschilders die louter zwart witten. Mevrouw Kroes, een icoon van de partij die rondhangt op de Brusselse Kermis, wordt openlijk gesteund door de Amsterdamse maffia. Dus ook ik ben verbaasd dat iemand binnen die partij raar opkijkt van een beetje rommelen met een naam en geboortedatum.

Verder leg ik uit dat Ayaan weggepest is door buren, die bang waren dat hun lullige appartementje door de overlast van de streng beveiligde politica minder geld waard werd. Die buren weten niet dat ik het appartement inmiddels gekocht heb en dat ik er de komende jaren wilde midlife-feesten ga geven. Snollen, snuiven, hoeren en snoeren tot de zon opkomt. Ik zal ze krijgen, die kleinburgers.

Dan wordt het de pastoor, die er later bij gekomen is, duidelijk. Het gaat om Ayaan! De Ayaan!

Dezelfde vrouw die op de vlucht is voor de moslimfundamentalisten! Die als een van de weinigen openlijk ageert tegen het besnijden en uithuwelijken van vrouwen! Die dit alles met gevaar voor eigen leven aan de kaak gesteld heeft! De vrouw aan wie de brief op de buik van Van Gogh gericht was!

Beschaamd moet ik toegeven dat het een en dezelfde vrouw is. Er valt een lange, lange stilte. Waarop de slager zegt: ‘Die Huntelaar? Kan die voor 1 juni nog Italiaan worden?’

‘Regel ik wel’, zegt de burgemeester, gewoon op mijn manier. Beetje rommelen met de naam en de datum… geen punt!’

We heffen zacht het glas. Forza Ayaan!

    • Youp van ’t Hek