'Embargo prinsjesdag is onnodig'

De embargoregeling rond prinsjesdag kan worden opgeheven, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Kranten en omroepen krijgen niet vóór prinsjesdag de Miljoenennota ter inzage, als het aan VVD, D66 en CDA ligt. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een debat met de voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas (VVD).

Het kabinet wil de embargoregeling opheffen, omdat de afgelopen jaren stukken uit de Miljoenennota al voor prinsjesdag uitlekten naar de media. Weisglas is bang dat de discussie over de algemene begroting zich naar de media verplaatst als het embargo wordt opgeheven. De Kamervoorzitter vreest dat op deze wijze het debat over de Miljoenennota al voortijdig is 'uitgekauwd' in de media. Kamerleden worden hierdoor volgens hem op achterstand geplaatst. De coalitiepartijen delen de ergernis van het Kabinet over het veelvuldig lekken van stukken uit de Miljoenennota.

Kees Lunshof, adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf en bestuurslid van het Genootschap van hoofdredacteuren, vindt opheffing van de embargoregeling echter 'buitengewoon jammer'. 'Het is niet in het belang van luisteraars, lezers en kijkers. Tot op heden konden parlementaire journalisten de paar dagen die het embargo duurde goed gebruiken om de stapels stukken goed te bestuderen. Nadat NRC Handelsblad besloot het embargo niet meer te accepteren, vond de regering het nodig het op te heffen.' NRC Handelsblad wilde zich het recht voorbehouden om bij schending van het embargo wel te publiceren - iets wat volgens de huidige embargoregeling niet is toegestaan.