Egyptische politie slaat betoging neer

Egyptische demonstranten vluchten voor politieagenten in burger in het centrum van Kairo. Ondanks kritiek van de Verenigde Staten werden gisteren meer dan 300 betogers gearresteerd. Velen van hen werden in elkaar geslagen door de Egyptische politie.

Het waren vooral veel leden van de fundamentalistische Moslimbroederschap die in Kairo demonstreerden voor democratische hervormingen. Duizenden agenten van de oproerpolitie en honderden agenten in burger stonden opgesteld in de straten in het centrum van Kairo om te voorkomen dat de demonstranten naar een rechtbank trokken.

In die rechtbank werd de Egyptische rechter Hesham Bastawisi berispt voor zijn uitspraken over fraude bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Bastawisi was niet aanwezig in de rechtszaal. De aanhangers van de Egyptische hervormingsbeweging hebben deze zaak aangegrepen om te protesteren.

In een andere ruimte van dezelfde rechtbank werd het hoger beroep van van oppositieleider Ayman Nour afgewezen. De uitspraak betekent dat Nour een gevangenisstraf van vijf jaar moet uitzitten wegens vervalsing. Nour zegt dat de beschuldigingen vals zijn en bedoeld om een einde te maken aan zijn politieke carrière. Hij deed vorig jaar mee aan de presidentsverkiezingen.