Een nieuw huis voor Gijs

Huisjesslak

Er was eens een oude slak. Hij heette Gijs. Op een dag zei hij; ,,Mijn huis is veel te klein. Ik ga verhuizen!" Gijs ging naar de timmerman en vroeg ,,Wil jij voor mij een bordje maken met ‘te koop’ erop?" ,,Ja, hoor”, zei de timmerman “Ik heb toch niks te doen." En hij deed het.

Toen het klaar was stak Gijs het in de schoorsteen. Toen ging hij naar uil en vroeg ”Wil jij mijn huis?" ,,Ja", zei uil “maar wil jij ook mijn huis?" ,,Waar woon jij dan?" vroeg Gijs. ,,Daar", zei uil en wees op een dikke boom. ,,Een boom!" riep Gijs. ,,Dat is veel te groot voor mij! Nee dank je”.

Toen ging hij naar haas. En vroeg weer; ,,Wil jij mijn huis?" ,,ja", zei haas, ,,maar wil jij dan ook mijn huis?" ,,Waar woon je dan?” vroeg Gijs. ,,Daar" zei haas en wees op een holletje in de grond. ,,Brrr" zei Gijs, ,,veel te donker! Liever niet."

Hij liep verder en zag een kikker bij een paddestoel. En dacht, ,,Zou dat een goed huis zijn? Nee, veel te klein. Daar pas ik maar half in!" Toen zag hij een heel klein slakje. Het liep te puffen en te hijgen. Toen zag hij waarom. Het had een reusachtig slakkenhuis op zijn rug! Nou ja reusachtig? Voor Gijs was het precies goed! En Gijs vroeg ,,Mag ik jouw huis? Het is precies goed!"

Het slakje keek op, keek naar het huis van Gijs en riep ,,ja! Jouw huis is ook precies goed voor mij!" Toen ruilden ze en ze leefden nog lang en gelukkig!

Eigen slakkenhuisverhaal van Xanna Reddingius, 7 jaar, uit Amsterdam