Een andere beslissingwas niet mogelijk

Minister Verdonk heeft in juridisch opzicht gelijk. Wat je niet hebt, kun je niet intrekken en Ayaan had het niet omdat zij gelogen had. In Nederland kan liegen om een verblijfstatus te verkrijgen gelukkig nog steeds niet door de beugel. De Hoge Raad was daar duidelijk over, en dus had de minister geen bevoegdheid om anders te beslissen.

Uit commentaren begrijp ik dat CDA-fractieleider Verhagen minister Verdonk `in het stof` had laten bijten. Echter, het is zo dat de rechter beslist over alle feiten en omstandigheden die aan hem zijn voorgelegd. Waar ambtshalve speelruimte is, staat dat in de wet genoemd. Als ik het goed interpreteer, verwacht Verhagen dat de rechter voortaan actief onderzoek doet naar `bijzondere omstandigheden` als de verdediging zegt dat deze omstandigheden er zijn, zonder deze te benoemen.

Minister Verdonk moet volgens de motie actief op zoek naar die omstandigheden in het geval-Hirsi Ali. Terwijl het zo is dat de verdediging zich beroept op bijzondere omstandigheden en de rechter bekijkt of deze in dat specifieke geval de overtreding rechtvaardigen of dat de wet terzake niet opgaat.

    • X. Heemskerk Rechtenstudent