De raarste toets ooit

Zeven leerlingen van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar schrijven een weblog over hun eindexamen. Vandaag: Kim Bruin over haar biologie-examen.

„Gisteren had ik mijn eerste examen, of eigenlijk eergisteren, maar dat was voor mijn rijbewijs. Daar ben ik gelukkig voor geslaagd, maar of ik ook voor biologie geslaagd ben, wat voor mij inhoudt dat ik minstens een 4,9 heb gehaald, weet ik nog niet.

Het was de raarste toets die ik ooit gemaakt heb. Te beginnen met een aantal vragen over de vogeltrek. Ik sta nog steeds verbaasd van de eerste vraag. „Noem twee redenen waarom de tellingen van de vogels onnauwkeurig zijn.” Oké, moet ik nu een heel slim antwoord gaan geven of is het echt zo’n belachelijk simpele vraag waarvoor ik gewoon mijn gezonde verstand moet gebruiken? Meteen was ik in twijfel en bij de rest van de vragen werd die alleen maar erger.

Het was een mix tussen te oninteressante vragen en te moeilijke vragen. We moesten een staafdiagram maken aan de hand van tabellen over drie soorten vissen die zich allemaal op een bepaalde tijd op een bepaalde diepte bevonden. Onboeiender kan niet naar mijn idee.

Kortom: onze ambtenaren hadden dit jaar blijkbaar niet zoveel tijd om een geschikt biologie-examen te maken, te druk met andere dingen zoals... Pizza eten? Ik zou niet weten met wat, maar dit sloeg in ieder geval nergens op.”

WWW.NRC.NL/EINDEXAMEN