De mens achter de miljonair

In de tv-serie Najib loopt warm, gaat acteur Najib Amhali op zoek naar de werkelijke persoonlijkheid van Nederlandse voetbalmiljonairs.

Najib Amhali, links, en Mimoun Ouled Radi. Foto Leo van Velzen Amsterdam, 18/04/06. Najib Amhali en Minoem (l). Foto leo van Velzen NrcHb.
Najib Amhali, links, en Mimoun Ouled Radi. Foto Leo van Velzen Amsterdam, 18/04/06. Najib Amhali en Minoem (l). Foto leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van

Amsterdam, 19 mei. - Gaan ‘we’ de wereldbeker winnen? Drie weken voor het wereldkampioenschap voetbal houdt die vraag veel Nederlanders bezig. Nu Marco van Basten zijn definitieve keuze gemaakt heeft, en Ayaan Klaas Jan van de voorpagina’s verdreven heeft, rest de vraag hoe de uitverkorenen hun missie kunnen volbrengen. In de zesdelige VARA-serie Najib loopt warm gaan cabaretier Najib Amhali en sidekick Mimoun Ouled Radi (Shouf Shouf Habibi) op onderzoek uit. Het tweetal vraagt tips aan oud-spelers van het Nederlands elftal en peilt de stemming onder supporters. Het programma heeft een ironische ondertoon, al lijken niet alle geïnterviewden daarvan doordrongen.

In de eerste aflevering liet Mimoun tijdens een bezoek aan Willy van de Kerkhof een trofee uit diens prijzenkast vallen. Van de Kerkhof kijkt geërgerd toe. Geënsceneerd, vraag je je als kijker af.

Radi: „Nee, het was echt. En die man was er helemaal kapot van!”

Amhali: „Ik zei nog zo: pas op dat je dat ding niet uit je handen laat vallen.” Bestraffend: „Je bent soms ook zó onhandig.”

Radi: „Nee, serieus, ik had die trofee zelf meegenomen. We hebben het allemaal in scène gezet.”

Amhali: „Niet alle voetballers wilden zich voor dat soort dingen lenen. Klaas Jan Huntelaar weigerde bijvoorbeeld om voor de camera te roepen dat Jong Oranje het EK in Portugal zou gaan winnen. ‘Dat durf ik niet’, zei hij.

Hoe komen een acteur en een cabaretier bij een voetprogramma?

Radi: „Wie wil nou géén programma over voetbal presenteren? Elke man droomt er toch van om later profvoetballer te worden. Als jochie speelde ik 26 uur per dag op straat, tussen de shoarmatenten. Vraag me iets over voetbal en ik geef het antwoord.”

Amhali: „Ook ik wilde als jochie van elf, twaalf profvoetballer worden. Al die aandacht van de supporters aan de kant – ik vond het geweldig.”

Ruim 650.000 mensen hebben de eerste aflevering gezien. Zijn jullie niet bang dat het programma ondersneeuwt in het WK-geweld op tv?

Amhali: „Nee, want wat wij doen is vrij uniek. Wij werken niet vanuit een studio, maar zoeken de spelers thuis op. En ook met onze vragen onderscheiden wij ons als niet-journalisten van de rest. Wie heeft nou ooit aan Ruud van Nistelrooy gevraagd hoe het voelde toen hij voor de eerste keer voor Oranje geselecteerd werd?”

Radi: „Ja. En weet je wat zijn antwoord was? ‘Ik las het op teletekst. En ik was zó verbaasd dat ik een foto van mijn tv heb gemaakt om er zeker van te zijn dat ik niet droomde’.”

Op wat voor publiek mikken jullie?

Radi: „Op een breed publiek. Dus niet alleen de diehard voetbalfans, maar ook hun vrouwen.”

Amhali: „Nu lijkt het net of vrouwen niet van voetbal houden. Maar goed, de sport zal inderdaad niet iedereen aanspreken. Wat het gros van de mensen wél aanspreekt, is hoeveel een voetballer verdient en in wat voor auto hij rijdt. Toen we bij Van Nistelrooy op de bank zaten, zei ik dat het mij verwonderde dat hij nog speelt. Hij heeft alles wat zijn hartje begeert: een mooie vrouw, een mooie auto, een vette bankrekening... wat deed hij nog op dat veld?”

Radi: „Kortom: hoe laadt een miljonair zich op voor Oranje?”

De lijst met geïnterviewden dwingt respect af: Robben, Van Nistelrooy, Gullit, Winter. Een goed netwerk?

Amhali: „We moesten het inderdaad niet hebben van de KNVB (voetbalbond, red.) Die wilde, vlak voor het WK, geen medewerking verlenen aan amusementsprogramma’s. Gelukkig kunnen wij het goed vinden met Rob Cohen (voetbalmakelaar en schoonvader van Ronald de Boer, red.) Hij heeft heel wat belangrijke telefoontjes voor ons gepleegd. Het wachten is alleen nog op Van Basten en Cruijff – die wil ik graag voor de camera.”

Radi: „En Van Hanegem. En Kluivert. En... ach we mogen niet klagen. Dit hadden wij als jongetjes toch nooit durven dromen?”

De tweede aflevering van Najib loopt warm is zaterdag 20 mei te zien om 19.30 uur (Nederland 3)