Aspergewijn(en)

Hondstrouw dronk ik vroeger Pinot Blanc bij asperges. Alsof het de gouden standaard was. Een jarenlange promotiecampagne had ook mij ervan overtuigd dat dit de enige echte aspergewijn was. Er is niets mis is met die combinatie. De Pinot-Blancdruif levert vrij neutrale, frisse wijnen op die de smaak van asperges opleuken zonder te overheersen.

Maar tijdens een meivakantie in het groene hart van Frankrijk ontdekte ik dat witte wijn uit de oostelijke Loire veel spannender kan zijn. We aten er een week lang vrijwel dagelijks witte asperges van de markt en dronken er Sancerre bij, en Menetou-Salon en Quincy en Reuilly - veel meer valt er ook niet te doen in de Berry trouwens. Allemaal droge, aromatische Sauvignon Blancwijnen waarvan sommige in hun geur zelfs wel iets van asperges hebben. Ik kan ze absoluut aanbevelen bij de asperges met de hollandaisesausvan afgelopen dinsdag.

Ik heb het vermoeden dat dePinot Blanc-buzz langzaamaan aan het verstommen is. Gewoon omdat er niet zozeer één wijn is die het lekkerst is bij asperges. Het ligt er maar net aan hoe je ze klaarmaakt. Uit de reacties op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc blijkt dat veel mensen hun asperges het liefst zo puur mogelijk eten, met niets dan gesmolten boter. Daarbij zou je heel goed een jonge Chablis kunnen drinken.

Ook bij het recept van vandaag, romige aspergesoep met kervel en grijze garnaaltjes, past een jonge Chardonnay. Laat me weten of het smaakt.

Voorgerecht voor 4 personen:

500 gr. witte (soep)asperges

30 gr. roomboter

2 eetlepels bloem

125 ml crème fraîche

125 gr. Hollandse garnalen

handje kervel

Schil de asperges en snijd een stukje van de uiteinden eraf. Leg ze in een bak met ruim koud water. Zet de schillen en stukjes op met 7 dl water en een theelepel zout. Aan de kook brengen, 20 minuten laten trekken en boven een maatbeker door een zeef schenken. Smelt de boter en roer er de bloem door. Blijf een minuut roeren met een houten lepel, zonder dat de bloem kleurt. Giet er nu scheutje voor scheutje de aspergebouillon bij. Blijf roeren tot eerst een gladde, gebonden saus ontstaat en daarna een romige soep. Haal de asperges uit het water en snijd ze in stukjes. Voeg ze toe aan de soep, draai het vuur laag en laat 15 à 20 minuten koken, tot de aspergestukjes gaar zijn en de soep niet langer naar bloem smaakt. Voeg de crème fraîche toe en pureer de soep glad met een staafmixer (en werk hem eventueel door een zeef). Maak op smaak met zout en versgemalen (witte) peper. Verdeel de aspergesoep over vier kommen, leg in het midden wat garnalen en bestrooi met kleine plukjes kervel. Vegetariërs vervangen de garnaaltjes door kruimels hardgekookt ei.

Volgende week in koken etc: De Oosterse Keuken Thuis. Praat mee op het weblog www.nrc.nl/kokenetc