Anders lukt het niet

Geen 5 procent omzetgroei en winstmarge en geen 14 procent rendement. Ahold-topman Anders Moberg haalde zijn doelen niet, maar van iedereen mag hij blijven. „Er zijn wel tien redenen waarom het niet is gelukt.”

Amsterdam, 19 mei. - De directeur van Albert Heijn liep gisteren trots rond op de aandeelhoudersvergadering van supermarktconcern Ahold. Hij, Dick Boer, krijgt de leiding van een speciaal team dat de groei moet terugbrengen bij alle Ahold-supermarktketens. Anders lukt het niet.

Anders Moberg werd drie jaar geleden, kort na de boekhoudfraude, binnengehaald om Ahold te saneren. De ex-topman van meubelwinkelketen Ikea beloofde toen de geschrokken aandeelhouders vanaf 2006 een jaarlijkse omzetgroei van 5 procent, een winstmarge van 5 procent en een rendement op het vermogen van 14 procent.

Terwijl zijn collegabestuurders de afgelopen drie jaar bekwaam alle financiële en juridische problemen oplosten, stond degene die de supermarkten op orde moest krijgen bij de presentatie van de cijfers over 2005 met lege handen. Geen 5 procent omzetgroei, geen 5 procent winstmarge en geen 14 procent rendement. Toch mag hij blijven van de raad van commissarissen.

„Wij hebben er zelfs niet aan gedácht Moberg weg te sturen”, beweerde president-commissaris René Dahan. „Ik vind wegsturen zó ontzettend simplistisch. Het ligt helemaal niet aan hem. Er zijn wel tien redenen waarom het niet is gelukt.”

Ondanks dat hij zijn doelen niet haalde, hield Moberg het grootste deel van zijn bonus. Tijdens de vergadering bleek bestuurder Peter Wakkie wel een extra bonus te krijgen als beloning voor de deals die deze jurist sloot met aandeelhouders en justitie in de Verenigde Staten. De hoogte van die speciale bonus werd niet bekendgemaakt.

Op de vergadering vroeg alleen directeur Peter Paul de Vries van de VEB, de Vereniging van Effectenbezitters hoe het mogelijk was dat alle drie gestelde doelen niet werden bereikt. Hij wilde weten waarom er zo lang werd vastgehouden aan de drie doelstellingen, welke nieuwe doelen het bedrijf zich stelt en wat de oorzaken zijn van de zwakke prestaties. Ook wilde de beroepscriticus weten of de twee Amerikaanse grootaandeelhouders Capital Research en Brandes Investment het bedrijf hebben gevraagd de prestaties te verbeteren. Op vrijwel alle vragen kreeg De Vries een algemeen antwoord.

Aan het begin van de vergadering repte Moberg in zijn speech met één zin over de gemiste doelstellingen. Het komt door concurrenten die „steeds agressiever” worden.

Dick Boer krijgt de leiding van een team dat alle supermarktketens van Ahold beoordeelt en komt met voorstellen voor resultaatverbetering. Boer kijkt ook naar „ondermaats presterende delen”. Dat zijn volgens Dahan alle supermarkten in Oost-Europa en het Amerikaanse Tops. De benoeming van de AH-directeur tot voorzitter van het team én lid van de raad van bestuur vonden aandeelhouders maar raar. „Dat is toch de taak van Moberg?”, zei een bezoeker, die dat niet voor de zaalmicrofoon herhaalde.

Moberg meende dat de groei bij Ahold-winkels de komende jaren vooral moet komen van de vergroting van het aandeel huismerkproducten, verbetering van het aanbod van verse artikelen en verkoop van niet-voedingsproducten. Volgend jaar wil het concern een assortiment introduceren, maar hij wilde niet zeggen om welk soort producten het gaat.

Een ander belangrijk punt was de rol die Ahold mogelijk speelde bij het ontslag van de succesvolle topman Jan Brouwer van Schuitema, het moederconcern van supermarktketen C1000. Ahold bezit 73 procent van Schuitema, maar wilde niets zeggen over „het verschil in inzicht over het te voeren beleid” tussen Brouwer en Schuitema. Eén van de twee commissarissen van Ahold bij Schuitema, Wakkie, wees erop dat dit een structuurvennootschap is en hij geheimhoudingsplicht heeft. Beleggers moeten zich volgens hem melden bij de Schuitema’s komende aandeelhoudersvergadering.

Een emotionele oproep van een jonge, voormalig werknemer van Albert Heijn om accountantsbureau Deloitte niet te herbenoemen, kreeg evenmin bijval van de commissarissen. Deze aandeelhouder verwees naar een „vernietigend rapport” van onderzoeker Van der Poel over de rol van Deloitte bij de boekhoudaffaire. Dat rapport is op verzoek van de rechtbank gemaakt voor het lopende strafproces tegen vier ex-topmanagers. De benoeming van Deloitte werd met ruim 99 procent van de stemmen aangenomen. Net als vrijwel alle andere voorstellen.