Al 40.000 bezoekers zagen Da Vinci Code

De landelijke première gisteravond van de film The Da Vinci Code heeft een nieuw Nederlands record gevestigd: met meer dan 40.000 bezoekers was dit de grootste Nederlandse filmpremièredag ooit, aldus distributeur Sony Pictures. Sony bracht 142 kopieën in roulatie die in 164 zalen draaien. Wat de recettes van die eerste dag zijn, kon Sony nog niet zeggen.

„The Da Vinci Code komt zeker in de toptien van de weekendopeningen”, voorspelt Michael Lambrechtsen van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs. Ter vergelijking: de film Matrix Reloaded ging in 2003 met een vergelijkbaar aantal kopieën in roulatie en haalde in het eerste weekend 1,65 miljoen euro aan recettes. Het derde deel van Peter Jacksons Lord of the Rings haalde met tweehonderd kopieën 1,7 miljoen. De eerste Harry Potter-film had 2,2 miljoen bezoekers en bracht het eerste weekend twee miljoen euro binnen, maar met twee keer zoveel kopieën. Harry Potter 1 tot en met 4 staan volgens Lambrechtsen op de eerste tot en met de vierde plaats met recettes tussen 1,85 en 2 miljoen euro.

Bezoekers in Amsterdam waren na afloop van de première niet onverdeeld enthousiast. De 30-jarige ondernemer Daan Kortenbach was na het zien van de film wel onder de indruk. „Ik ga meestal niet mee in dit soort hypes. Maar ik had het boek gelezen en toen wilde ik de film zien.” Willeke van der Molen daarentegen zei: „Zo flitsend als het boek is, zo traag is de film.”

Van de gelijknamige roman van Dan Brown zijn tot nu toe veertig miljoen exemplaren verkocht. De critici op het filmfestival in Cannes en in tal van andere landen waar de film gisteren in première ging, zijn weinig enthousiast over de verfilming door regisseur Ron Howard. De recensent van The New York Times schreef over „een Da Vinci Code die langer duurt om te bekijken dan om te lezen”.

da vinci code: pagina 9