Aanhoudingen voor vervalsen van ov-kaarten

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol en de spoorwegpolitie hebben vier mensen aangehouden in verband met het vervalsen, verkopen en gebruiken van openbaarvervoerbewijzen.

Dat hebben de opsporingsdiensten vandaag bekendgemaakt. Eén van de aangehouden personen, de vervalser, zit nog vast.

Het gaat volgens de marechaussee om een omvangrijke fraude waarbij medewerkers van een luchtvaartmaatschappij betrokken zijn. Een woordvoerder van de KLM bevestigt dat bij de aanhoudingen „een aantal medewerkers” van de KLM betrokken is. „Mocht blijken dat onze medewerkers daadwerkelijk betrokkenen zijn bij frauduleuze handelingen, dan zullen wij gepaste maatregelen nemen”, aldus de woordvoerder van de KLM. „Het mag duidelijk zijn dat wij dit niet tolereren.” De maatregelen kunnen volgens de woordvoerder een „berisping” zijn, maar ook „ontslag op staande voet”. De vervalser zelf, een man uit Hoofddorp, werkt volgens de marechaussee niet bij de KLM.

In totaal hebben volgens spoorwegpolitie en marechaussee ruim 330 mensen valse vervoerskaarten gekocht voor een fractie van de verkoopwaarde. Marechaussee en spoorwegpolitie willen de betrokkenheid van KLM-medewerkers niet naar buiten brengen. Er is volgens de diensten sprake geweest van een levendige handel bij „een luchtvaartmaatschappij”. Volgens een woordvoerder zijn twintig medewerkers van een luchtvaartmaatschappij gehoord. Met de fraude is een bedrag van honderdduizenden euro’s gemoeid.

De fraude werd ontdekt op 20 april van dit jaar. Toen trof een NS-conducteur een reiziger aan met een vals vervoerbewijs. Nader onderzoek leidde naar een tussenpersoon die de kaart had verkocht, een tweede tussenpersoon, en uiteindelijk naar de vervalser. Bij een huiszoeking werden een computer, mobiele telefoons en materiaal dat werd gebruikt voor de fraude in beslag genomen.

Zowel het reizen met een vals vervoersbewijs als het verkopen is een vorm van valsheid in geschrifte. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.