8.000 toeren per minuut

Beelden van de roller ball en zijn verpakking
Beelden van de roller ball en zijn verpakking

Vrouwen kunnen bijna alles beter. Breien bijvoorbeeld, maar ook een bus besturen. Het zou gemeten moeten worden. Het verschil in brandstofgebruik bij buschauffeurs en buschauffeuses. Vrouwen chaufferen rustiger, prettiger, je ligt als passagier in de spits niet zo gauw op je gezicht in het gangpad als een vrouw de bus rijdt.

Als meisjes waren ze al beter. Sierlijk en snel een ingewikkelde, geheimzinnige formule hinkelen konden ze, de meiden in de straat. En tollen met een zweepje. De perfecte klap die een tol door de lucht joeg om twintig meter verder te landen zonder over de kop te slaan. En meiden konden het met wel vijf ballen.

Zingend en dansend, vijf kaatsballen tegelijk in de lucht of tegen de muur en ze misten er niet één. Alleen jongens die later modeontwerper of Joop Braakhekke wilden worden, konden een beetje met de meisjes meekomen.

Neem het touwtje. Een lus. Ze deden het om twee duimen en twee wijsvingers en maakten er tekeningen mee in de lucht. Kop en schotel werd het genoemd. In een paar bewegingen werd met het touwtje tussen de handen een afbeelding van een kop en een schotel gemaakt. En in een razend tempo andere constructies, soms met hulp van de mond die even een stukje van het touw vast moest houden.

Een jongen met twee zussen kon er een trauma aan oplopen. Alles konden ze beter als het op behendigheid aankwam. Maar nu is er de roller ball. Iets waarmee ze niet overweg kunnen. Ik zie er alleen jongens en mannen mee in de weer.

Het is eigenlijk geen bal maar een zwaar wiel, opgesloten in een plastic bol. Er zijn verschillende uitvoeringen, ook met lampjes erin. Ik kocht een lampjesloze roller ball uit Taiwan voor 7,95 euro in een avontuurlijke speelgoedwinkel.

Hij wordt ook wristball of dynabee genoemd en verkocht in online-speelgoed- en sportartikelenwinkels, soms voor bijna 16 euro. Zo’n dure internetwinkel schrijft: ‘Leuk hebbedingetje om je onderarmspieren te trainen, je voelt het echt wel werken, het werkt zonder batterij of wat dan ook. Het is echt een vernuftig systeempje, echt wel fijn! Het duurt wel even eer je er mee weg bent.’

Een fabrikant noemt het op de verpakking een nieuwe sportmachine die je grip ontwikkelt voor het vasthouden van golfstick en tennisracket. Ik weet ook van drummers die ermee trainen en er zijn er die geloven dat je er je pijnlijke muisarm mee geneest.

Het wiel in de bol draait om een asje dat zelf in de bol ook rond kan. Het wiel draait horizontaal om de echte as en verticaal om een denkbeeldige.

De bol is aan de bovenkant niet helemaal gesloten. Het wiel kan een duwtje krijgen, of met een los trektouwtje aan het draaien worden gebracht. Dan moet de bol in een hand rondgeslingerd worden in een schroefbeweging.

Heeft u de beweging te pakken, mevrouw, dan kunt u het (vlieg)wiel in de bol steeds sneller laten draaien. Tot wel 8.000 toeren per minuut, volgens de doos.

Het ding gaat bij het juiste aantal draaiingen zoemen, vandaar dat een van de eerste verschijningsvormen van deze speelgyroscoop, de dynabee heette. Het kost moeite om de bol in bedwang te houden. Maar mevrouw kan er niks van.

Wouter Klootwijk