7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

De Harmonie

Rotterdam, Westersingel 95, Rotterdam, telefoon (010) 436 36 10, keuken open 12:00-14:30, 18:00-21:30, vr-za tot 22.00, za geen lunch, zo gesloten, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte: 34,00 Categorie: Tuin

Tjitske Jansen, dichter Foto Jan Pit
Tjitske Jansen, dichter Foto Jan Pit Pit, Jan

Eten bij De Harmonie is en blijft een feest. Patron-cuisinier Sieberen Meerema blijft dicht bij de basis, maar permitteert zich zo nu en dan een gewaagder uitstapje. Pastrami met Parmezaankoekje en daarbij luchtige bloemkoolmousse of cacaomeringue met verse lemon curd, heerlijk!De mooie wijnkaart biedt ruime keuze uit spannende wijnen. Beroemd is hier het rozemarijnbrood met heerlijke boerenboter. Aankleding is basic en netjes, maar niet heel spannend. Onopvallend maar alert doet de bediening haar werk. En de tuin blijft de oase van de stad.

uitstekend | Gisteravond buiten asperges gegeten. Wat fijn dat de tuin weer open is, en wat kun je daar lekker ontspannen zitten. Prettige bediening. (11-05-2006, R.K te Amsterdam)

uitstekend | Al mijn verwachtingen overtroffen! Zo mogelijk nog beter dan de vorige keer toen ik hier was. (02-04-2006, C.V te Rotterdam)

2 LITERATUUR

Internationaal Literatuurfestival Amsterdam

Amsterdam: De Balie, Openbare Bibliotheek, Paradiso en Perdu. 19 t/m 21 mei. Inl: www.literairepodia.nl

In het Internationaal Literatuurfestival Amsterdam Meer dan woorden verkent een keur aan schrijvers de grenzen van het woord als expressiemiddel. Met: Hans Maarten van den Brink, Tsead Bruinja, Chico, Anneke Claus, Daniël Dee, Margot Dijkgraaf, Irene Dische, F. van Dixhoorn, Rozalie Hirs, Tom Johnson, Chris Keulemans, mc Kimo, Arnold Marinissen, Melania Mazzucco, David Mitchell, Paytax, dj Rockid, Dante Oei, Emine Sevgi -zdamar, Pieter Steinz, Surya, Hélèna Villovitch en Samuel Vriezen.

3 WK VOETBAL

Duitse voetbaltaal & Tipp-Kick

Amsterdam: Goethe-Institut. Zaterdag vanaf 16.00 u. Toegang: gratis. Aanmelden: 020 5312912 en jansen@amsterdam.goethe.org

Tijdens de éénurige spoedcursus Voetbal Duits kan je de in's en out's van de Duitse voetbaltaal leren beheersen. Je maakt kennis met de Duitse voetbalziel en er is extra aandacht voor het Nederlandse trauma van 1974 en de Duitse verontwaardiging over de Nederlandse 'lama' (Rijkaard). Vanaf 17.00 uur is het toernooi van Tipp-Kick, een in Duitsland populair tafelvoetbalspel. Aansluitend wordt om 20.00 uur de Tipp-Kick-film Aus der Tiefe des Raumes (Gil Mehmert, 2003) vertoond.

4 TONEEL

Theatergroep Ponies

Haarlem: Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Vrijdag en zaterdag 20.00. Entree: 11 euro. Inl/res: 023-5173910 & www.toneelschuur.nl

Theatergroep Ponies is een collectief van jonge Utrechtse theatermakers. Hun voorstelling Ik heb u nooit eenrozentuin beloofd gaat over een groep mensen die te lang samen zijn. Over keurslijven, over sociaal gewenst gedrag, over collectief op je tenen lopen en over wat je wel en niet laat zien. Van en met Anna Hermanns, Fabian Holle, Joris van Oosterwijk, Klaas Postmus, Erol Struijk, Miek Uittenhout en Anne van Weeghel.

5 MUSICI & DICHTERS

Talkpoeder

Arnhem: Mahler, Musis Sacrum. Vrijdag 21.30 u. Toegang: gratis. Inl: 024-3231904 & www.wintertuin.nl

De Wintertuin presenteert vanavond Talkpoeder, een crossover-avond met poëzie, poetry slam en live muziek. Drie dichters, twee muzikanten en één deejay staan samen op één podium. Het geheel kenmerkt zich door onverwachte samenvallen, met improvisaties en free style slam. Met: Tjitske Jansen (poëzie), Frank Windemuller (piano), Tsead Bruinja (poëzie), Jaap van Keulen (percussie), Lenkens (dj) en Robin Gerritsen (poëzie).

6 LATE NIGHT FILM

Look Both Ways

Amsterdam: Rialto Filmtheater, rond 23.00 u. Entree: 8,50 euro. Res: 020-6768700 en www.rialtofilm.nl

De Australische film Look Both Ways (Sarah Watts, 2005) is een zeer toegankelijke maar toch eigenzinnige film over een grote groep mensen die door toeval aan elkaar gekoppeld worden en die zich ieder op hun eigen manier verhouden tot de doodsangst die een mens eigen is. Misschien heeft ze iets te veel constructies nodig om de verhalen aan elkaar te knopen, maar debuterend regisseur Sarah Watts vlecht ze samen met een scala van technieken, die geestig en prettig-verwarrend werken en de film een energiek tempo verlenen.

7 CABARET

De adem van de nachtchinees

Rotterdam: Theater Zuidplein. Vrijdag en zaterdag 20.00u. Inl/res: 010-2030203 & www.theaterzuidplein.nl

Het vijfde programma van cabaretier Richard Groenendijk is ook zijn beste. In beeldende bewoordingen, met malicieuze spot, vertelt hij over een aanvaring met de politie, nachtelijke benzinestations, een rampzalig verlopende auditie en zijn mislukte pogingen om als jongetje te mogen figuren in de film Op hoop van zegen. Strak gestileerd en spannend opgebouwd, met een verrassend begin en een onverwacht slot.

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens