125 jaar fietsbanden plakken

De Mijdrechtse fabrikant van Simson bandenplakspullen bestaat vandaag 125 jaar. De export van fietsenreparatiedoosjes van het bedrijf kwam nooit van de grond. (Foto Bram Budel) Simson bestaat 125 jaar. Mohammed legt de tubes met solutie op kartonnen vellen zodat ze door een machine verpakt kunnen worden. Vrijdag wordt in de fabriek in Mijdrecht gevierd dat de fabrikant van bandenplaksetjes en fietsonderdelen 125 jaar bestaat. FOTO: BRAM BUDEL
De Mijdrechtse fabrikant van Simson bandenplakspullen bestaat vandaag 125 jaar. De export van fietsenreparatiedoosjes van het bedrijf kwam nooit van de grond. (Foto Bram Budel) Simson bestaat 125 jaar. Mohammed legt de tubes met solutie op kartonnen vellen zodat ze door een machine verpakt kunnen worden. Vrijdag wordt in de fabriek in Mijdrecht gevierd dat de fabrikant van bandenplaksetjes en fietsonderdelen 125 jaar bestaat. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Veertig miljoen reparatiedoosjes, zestig miljoen tubes lijm, honderd miljoen bandenlichters en één miljard plakkertjes. Dat zijn de verkoopcijfers sinds 1881 van Simson, de fabrikant van fietsenreparatiebenodigdheden die vandaag exact 125 jaar bestaat.

Het bedrijf komt voort uit de Firma Louis Wijnberg, een lijmfabriek in Mijdrecht, die inmiddels Bandrep BV heet en 23 werknemers heeft. De merknaam Simson, nog altijd goed voor een marktaandeel van 95 procent, is altijd dezelfde gebleven.

De ‘Simsonsolutie’ kwam ongeveer gelijktijdig op de markt als de eerste luchtband, in 1888 uitgevonden door de Schot John Boyd Dunlop. Sindsdien zijn de band en de lijm onafscheidelijk voor iedere fietser.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd de bandenlijm ook elders toegepast. „We exporteerden veertig jaar geleden veel tubes naar Zweden en Denemarken”, zegt Wim Jansen, de huidige directeur van Bandrep. „Maar ze bestelden er nooit plakkertjes bij. Ze hadden blijkbaar andere bedoelingen met het product, meer in de geestverruimende sfeer.”

Op dit kleine buitenlandse avontuur na is de export van de Simsonsolutie nooit van de grond gekomen. „We hebben het even geprobeerd in Duitsland”, zegt Jansen. „Maar het is en blijft een oer-Hollands product.”