Ze twijfelde tussen Ayaan Hirsi Miep en Ayaan Hirsi Kniertje

Ik zie het al aankomen. Ayaan moet straks weer dat hele naturalisatieproces door, om vlak voor haar vertrek naar Amerika nog een keer Nederlander te worden. En dan gaat Rita ‘Regels Zijn Regels’ Verdonk natuurlijk weer roepen ‘Regels zijn regels!’ en Ayaan dwingen tot zo’n sadistische inburgeringscursus. Met van die strikvragen: ‘Je ziet een blinde bejaarde bij het zebrapad staan, maar je hebt haast, want je gaat om zes uur eten bij een Nederlands echtpaar, en Nederlanders haten mensen die te laat komen. Wat doe je?’

Terwijl Rita best weet dat Ayaan hartstikke Nederlands is. Om Ayaan te helpen, een lijstje redenen dat ze typisch Nederlands is. Ayaan, knip het uit, plastificeer het eventueel en geef het aan Rita. Niks te danken.

1. Ayaan heeft, zodra ze voet op Nederlandse bodem zette, een mooie, oud-Hollandsche naam voor zichzelf uitgekozen. Ze twijfelde nog even tussen Ayaan Hirsi Miep en Ayaan Hirsi Kniertje, maar ging toen voor het noeste, boertige Ali.

2. Ze is goed geïntegreerd, sterker nog, haar hele vriendenkring bestaat uit types die Gerrit en Paul en Neelie (en Rita, ja ook Rita) heten, met af en toe een Afshin als geinig multi-culti element.

3. Ze is lang en dun.

4. Ze heeft dezelfde hobby als tienduizenden Nederlanders: in je eigen stamboom duiken. Een beetje een uit de hand gelopen hobby, weten we inmiddels: ‘Ik ben de dochter van Hirsi, die de zoon is van Magan, die de zoon is van Isse, de zoon van Guleid...’, tot achthonderd jaar terug. Heeft ze hele zondagmiddagen op zitten puzzelen, met schema’s en telefoontjes naar Somalië.

5. Ze heeft altijd gedoe met de buren over wie die Edah-folders in het trappenhuis laat slingeren.

6. Ze kan niet dansen. (Sorry, Ayaan, maar ik moet je Nederlanderigheid aantonen.) Ik zag haar een keer op een feestje een kruising tussen de charleston en de hinkstapsprong doen met filosoof Herman Philipse, en ik dacht: Ayaan, je doet je oervader Darod, die in Somalië zijn grote stam stichtte, geen eer aan.

7. Ze heeft de trekjes van een drama queen. En dat maakt haar tot een echte Nederlander. Want als ik na deze week ooit nog iemand hoor zeggen dat Nederlanders ‘zo lekker nuchter’ zijn, lach ik diegene heel hard uit.

    • Aaf Brandt Corstius