Wind en buien

Wind en buien bepalen de komende etmalen het weerbeeld in Nederland. Dat is overigens niet alleen bij ons het geval; in een groot deel van noordelijk en westelijk Europa is het onstuimig.

Deze condities worden veroorzaakt door een aantal lagedrukgebieden die telkens vanaf de oceaan via Groot-Brittannië en de Noordzee richting Scandinavië trekken. Uiteraard heeft dat ook gevolgen voor de temperatuur. Vanavond gaat het vanuit Zeeland geleidelijk regenen, met in het zuiden kans op een lokale onweersbui.

De wind trekt extra aan en gaat vannacht aan de kust naar windkracht 7. Morgen staat er in ieder geval gedurende de ochtend windkracht 7 aan zee. De wind is overal uitermate vlagerig en boven land veelal kracht 5, met uitschieters naar boven. Het is verder bewolkt en regenachtig. In de middag trekt de neerslag langzaam oostwaarts weg, gevolgd door een enkele bui en een paar opklaringen.

Aan zee zal de wind een fractie afnemen in kracht en daar variëren de maxima rond 16 graden. In de zuidelijke provincies kan het lokaal nog net 19 graden worden. In het weekeinde volharden de onstuimige condities. Vooral zaterdag ziet er zeer nat en winderig uit. Door de grote onstabiliteit in de atmosfeer is er dan ook kans op onweer en zware windstoten.

Zoals een meteoroloog in onze weerkamer zei: „Zaterdag is een dag om binnen te blijven.”