VVG Trio Plus

Net als de Nederlandse jazz doet ook de Belgische nauwelijks meer onder voor die uit de Verenigde Staten. Zo zorgde VVG (Vansina, Vermeulen en Gudmundsson) in 2004 voor een frisse kick met het live in Antwerpen opgenomen Trio Music.

Met het album In Orbit, bestaande uit een studio- plus een live-cd, bevestigt dit trio zijn niveau met hecht samenspel en aansprekende eigen composities. Zowel het opgewekt marcherende Miss Apple van saxofonist Bruno Vansina als het zwevende Brightest Star van bassist Gulli Gudmundsson zijn zeer te genieten.

Het trio daagt zichzelf ook uit door het binnenhalen van twee gasten en bescheiden electronica. Toetsenman Jozef Dumoulin toont zich prettig dwars in The Visitor en fluitist/vocalist Magic Malik zet een stempel op So Nice en de live-versie van In Orbit.

Van dit laatste Vansina-stuk, dat klinkt als een ‘vintage’ Ornette Coleman-compositie, worden vier verschillende versies gespeeld. Door die achter elkaar te draaien, van de ‘droogste’ studio-variant van amper twee minuten tot de extatische podium-versie van vijf keer zo lang, krijg je een extra scherp beeld van de poëtische rijkdom van deze musici.

Frans van Leeuwen

VVG Trio Plus: In Orbit (RAT 002/003). info@brunovansina.com

    • Frans van Leeuwen