Vraag groeit naar advies over suïcide

Het aantal mensen dat bij stichting De Einder informatie vraagt over zelfdoding is in vier jaar toegenomen van 293 tot 393 per jaar. Na een gesprek zag88 procent van de bellers er vanaf om zelfmoord te plegen.

Dit staat in het jaarverslag 2005 van De Einder, dat vanochtend is gepubliceerd. In het jaarverslag staat ook dat bijna de helft van de mensen die met een van de consulenten van De Einder belt of mailt tussen de 40 en 65 jaar oud is. Maar de 46 cliënten die in 2005 overleden – door zelfdoding of euthanasie, of door een andere oorzaak – waren meestal ouder dan 65.

Stichting De Einder, opgericht in 1995, geeft geen hulp bij zelfdoding – dat is strafbaar. Mensen kunnen met een van de twaalf consulenten praten over hun doodswens en ze kunnen in het algemeen uitleg krijgen over wat betrouwbare manieren zijn om het leven te beëindigen. Dat is in Nederland niet strafbaar.

Ton Vink, filosoof en consulent bij De Einder, zegt dat veel mensen informatie vragen ‘met het oog op de toekomst’. Ze zijn ziek, of hun partner is ziek, en ze hebben er geen vertrouwen in dat hun arts een verzoek om euthanasie zal inwilligen. Of ze willen het gevoel hebben dat ze, voordat ze aan een medische behandeling beginnen, ‘de regie in eigen hand’ zullen kunnen houden. „Wij stellen gerust”, zegt Ton Vink.

Mensen krijgen te horen hoe ze zelf ‘een pil van Drion kunnen samenstellen’, zegt Ton Vink. „Vaak denken ze dat ze wel zullen doodgaan als ze heel veel paracetamol slikken. Maar dat is niet zo. Wij verwijzen naar methoden die werken.” Volgens Vink staat de beste informatie in het boekje Informatie over humane zelfdoding dat in 2003 werd gepubliceerd door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek naar Zorgvuldige Zelfdoding. Dat boekje is bedoeld voor artsen en andere hulpverleners.

Ton Vink zegt dat De Einder altijd probeert om mensen van zelfdoding af te houden. „Tegen mensen die depressief zijn, zeggen we dat dit het slechtste moment is. We adviseren mensen om bij zichzelf na te gaan wanneer ze zich zo goed mogelijk voelen en dan pas een besluit te nemen.” De belangrijkste taak van De Einder is volgens Vink om mensen die dood willen serieus te nemen. In het jaarverslag staat dat de helft van de Nederlanders vindt dat er een zelfdodingspil beschikbaar moet komen.