VPRO ontvangt ruim 3 miljoen voor web, NOS 2 miljoen euro

Rotterdam. De VPRO krijgt ruim 3 miljoen euro voor zijn plannen op internet. De NOS moet het volgens voorlopige cijfers doen met 2 miljoen euro, ruim een miljoen minder dan vorig jaar. De AVRO krijgt helemaal niets. Dat blijkt uit cijfers van de Publieke Omroep over de verdeling van de omroepfinanciën voor internet, die zijn uitgelekt via de website dutchmedia.web-log.

De Publieke Omroep is het centrale bestuursorgaan dat het geld uit Den Haag verdeelt over de omroepen. De meeste omroepen besteden behalve het Haagse geld ook eigen middelen aan internet, bijvoorbeeld een deel van het geld dat ze verdienen met hun tv-gidsen. ”Het is een eerste verdeling”, zegt een woordvoerder van de Publieke Omroep. ”De huidige plannen van de AVRO passen nog niet in het gezamenlijke beleid van de omroepen, maar de komende weken zou dat nog aangepast kunnen worden.”

De meeste grote omroepen besteden (inclusief eigen middelen) meer dan 1 miljoen euro aan internet, zo blijkt uit de cijfers. De KRO komt op 844.000 euro, BNN op 900.000 euro, de EO en de NPS ieder op 1,3 miljoen, de TROS op 1,5 miljoen, de NCRV op 1,7 miljoen, de VARA op 1,9 en de VPRO op 3,1 miljoen euro.