Violist Bruinsma wint belangrijke jazz-prijs

AMSTERDAM, 18 MEI. Jazzviolist Jeffrey Bruinsma heeft de Deloitte Jazz Award 2006 gewonnen. De 29-jarige musicus en componist versloeg in de finale in het Amsterdamse BIM-huis de pianist Robert Rook en de gitarist Timucin Sahin. De aanmoedigingsprijs voor Nederlands talent dat al een zekere bekendheid heeft verworven en aan het begin staat van een internationale carrière, bedraagt 20.000 euro. De andere twee finalisten kregen een stimuleringsprijs ter waarde van 2.500 euro.

Bruinsma is na Oene van Geel in 2002 de tweede winnaar die viool speelt in het vijfjarige bestaan van de jazz-prijs. De jury roemde Bruinsma`s gepassioneerde en communicatieve spel, de kunst zijn viool te laten swingen en zijn componeertalent. Sinds 2001 leidt hij zijn ensemble Het Bruinsma Syndicaat en speelt hij met ensembles zoals het Zapp String Quartet en het Maartje ten Hoorn Strijkkwartet. Ook treedt hij veel op met gezelschappen als het Scapino Ballet, Orkater en Het Barre land.