Verdonk fier overeind het land in

Minister Rita Verdonk kan in haar strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD nog steeds rekenen op steun van haar eigen achterban. Die indruk is gisteravond gevestigd tijdens een bijeenkomst met ondernemers en VVD-leden in Hardenberg, haar eerste publieke optreden na het debat in de Tweede Kamer over de kwestie-Hirsi Ali.

De uitleg van Verdonk, die met een helicopter landde in Hardenberg, dat ze bewondering heeft voor het werk van haar partijgenoot maar als minister „geen keuze had” werd beloond met een groot applaus. „Elf uur debatteren, met veel emotie, was moeilijk, maar toen ik vanmorgen in de spiegel stond, zei ik tegen mezelf: ik heb het goed gedaan.”

Het imago van Verdonk heeft volgens VVD-afdelingsvoorzitter J. Talen van de regio IJsselvecht geen schade opgelopen. Dat ze aan het einde van het debat water bij de wijn moest doen, wordt haar niet kwalijk genomen. „Een strijd tegen 140 Kamerleden win je niet. Ze moest iets.”

Talen ziet, net als anderen, in de affaire een complot van linkse partijen en media. „Het moment dat Zembla met zo’n documentaire komt is geen toeval. We stonden te hoog in de peilingen.” Ook het vertrouwen van VVD’er G. Fransen uit Zwolle in Verdonk, is niet afgenomen. „Helemaal niet. Een vrouw die dit volhoudt, ook tegenover hyena’s uit eigen partij, is een goede lijsttrekker.” Verdonk heeft volgens hem wel een paar „inschattingsfouten” gemaakt. Ze heeft, zegt Fransen, te snel bekendgemaakt dat Hirsi Ali niet de Nederlandse nationaliteit bezit en had in de Kamer niet zo lang moeten volhouden dat de regels haar geen ruimte geven van het beleid af te wijken.

Bij het campagneteam van Verdonk heeft zich één vrouw gemeld die in navolging van Neelie Kroes haar steun aan Verdonk heeft ingetrokken, zei woordvoerder E. Sinke.

Een antwoord op de vraag vanuit de zaal of ze mee gaat werken aan het snel teruggeven van het Nederlanderschap aan Hirsi Ali, gaf Verdonk niet. Wel herhaalde ze dat het niet zo kan zijn dat je “met een valse naam een Nederlands paspoort krijgt”.

    • Martin Steenbeeke