Turkse rechter gedood bij aanslag op rechtbank

Bij een schietpartij in de hoogste administratieve rechtbank in Ankara zijn gisteren vijf rechters gewond. Een van hen stierf later op de dag. Volgens de Turkse media had de aanslag een moslim-extremistisch karakter. De dader, een streng-gelovige advocaat, riep volgens de Turkse media ‘ik ben de soldaat van God’ toen hij schoot. Een van de gewonden, rechter Mustafa Birden, staat in Turkije bekend om zijn streng seculiere opvattingen.

Birden kwam onlangs nog in het nieuws naar aanleiding van een controversieel vonnis. Mede door zijn stem kon een onderwijzeres die buiten schooluren een hoofddoek droeg, geen directeur worden van een lagere school. Streng gelovige moslims waren woedend over deze uitspraak. In Turkije is het verboden binnen schoolgebouwen een hoofddoek te dragen. Maar door het vonnis werd de hoofddoek nu ook buiten schooluren gecriminaliseerd, vonden zij.

Vrijwel direct na de aanslag kwam het diep geschokte seculiere kamp met beschuldigingen. Zo wezen woordvoerders van de seculiere en oppositionele CHP met de vinger richting de regering van premier Erdogan en zijn AK-partij, die zijn wortels heeft in het fundamentalisme. Erdogan en de AK hebben vaak de afdeling van de rechtbank waar Birden werkt, verantwoordelijk gesteld voor besluiten die slecht vielen bij gelovige moslims. Op de Turkse televisie was vanmorgen een pagina te zien van de streng-islamitische krant Vakit. Deze publiceerde na de uitspraak met betrekking tot de uitspraak over de onderwijzeres, foto’s van de rechters (onder wie Birden) die zich tegen haar promotie hadden verklaard.

De dader, wiens vader naar verluidt inspecteur is in het Ministerie van Onderwijs, verklaarde na zijn arrestatie de aanslag al een dag eerder te hebben willen plegen maar toen waren de „omstandigheden” niet juist. Minister van Justitie Çiçek veroordeelde de aanslag onmiddellijk en zei dat er in Turkije geen „geen tolerantie” bestaat voor zulk geweld.