The Da Vinci Code stompt fantasie af

In deze snelle, stressvolle wereld is het van groot belang contact met jezelf te houden.

Dat doe je niet door in een rode pluchen fauteuil de verbeelding van een ander te consumeren.

De film The Da Vinci Code gaat vandaag in première. Miljoenen mensen gaan deze film zien. Velen hebben het boek van Dan Brown gelezen. Wat de filmbezoekers straks gemeen hebben, is dat zij bij de naam Robert Langdon – hoofdpersoon in Browns verhaal – het gezicht van Tom Hanks voor zich zullen zien. Negatieve bijwerking: hun eigen fantasie raakt zo verder afgestompt.

Onze fantasie – ofwel verbeeldingskracht – is belangrijk voor ons welzijn en onze persoonlijke groei. Het biedt inzicht in onszelf. Juist in onze westerse wereld waarin alles snel moet gaan, iedereen het ‘druk, druk, druk’ heeft, stress normaal is en werk en privé steeds vaker door elkaar heen lopen, is het van groot belang om contact met jezelf te houden en eigen inzichten te herkennen.

Dat doe je niet door in een rode pluchen fauteuil de verbeelding van een ander te consumeren. Dat doe je door juist je eigen fantasie te ontwikkelen.

Dat mensen hun verbeelding minder gebruiken, zie ik terug op meer gebieden. Bijvoorbeeld in het werk of als mensen voor een belangrijke keuze in hun leven staan. Bij een probleem op het werk ‘googlen’ we ons suf en verschijnen diverse oplossingsgerichte analyses en rapporten. We proberen ‘van buiten’ op te halen wat we ‘van binnen’ al weten.

Onlangs zat ik met een aantal directeuren en hoofden om tafel wegens een vastgelopen project. Eén uur gericht werken aan hun fantasie en de groep kwam tot een gewenst resultaat.

Dat we onze verbeelding steeds minder gebruiken, is spijtig om twee redenen.

1Zonder verbeelding bestaat het leven alleen uit wat we zintuiglijk waarnemen. Er zou niets uitgevonden worden en we zouden geen telefoon, geen computer, geen auto hebben. Een beroemde uitspraak van Albert Einstein luidt: „Logica brengt je van A naar B, fantasie brengt je overal.” Maar fantasie is er niet alleen voor uitvinders. Iedereen heeft er veel aan.

Wie zijn fantasie structureel verwaarloost, is minder in staat succesvol om te gaan met uitdagingen en problemen. Stel je voor: je ziet de vacature van je dromen. Je bent vast niet de enige die deze baan wil. Wat doe je om die baan te krijgen? Zoek je op internet naar een originele openingszin? Sla je boeken over succesvol solliciteren er op na? Anderen zullen dezelfde tips vinden en dezelfde boeken lezen. Stel je open voor je fantasie en kijk nog eens naar de vacature. Wat valt je op? Welke beelden verschijnen in je fantasie? Wat kunnen deze beelden betekenen?

Tijdens een opleiding intuïtieve ontwikkeling wilde een cursist te weten komen waar zijn kracht lag. Desgevraagd raadpleegde hij zijn fantasie. Een beeld verscheen van een zwevend roomijsje dat niet smolt in de kern van de zon. Dat kan wijzen op stressbestendigheid: ‘koel blijven’ onder extreme omstandigheden.

2Fantasie helpt ons allerlei zaken beter te bevatten. Zaken uit ‘de echte wereld’ die een mens bezig houden kunnen met de fantasie bekeken worden en een betere plek krijgen in iemands leven. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van een grote teleurstelling of aan de voorbereiding op een spannend moment als een examen of presentatie.

Natuurlijk is ontspanning nodig. Sommigen – ik ook – ontspannen in de bioscoop. Waar ik niet van houd zijn verfilmingen van boeken die zo fantastisch geschreven zijn dat het lezen ervan een groot feest is voor onze verbeelding.

Het boek De Da Vinci Code van Dan Brown is zo’n boek. Door dat te lezen in plaats van te zien, verenig je het aangename met het hoognodige.

Rob Wichers Schreur begeleidt mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling.

    • Rob Wichers Schreur