Televisie Voorkeur

De filmmakers Ivanka Bakker en Jacco Groen volgen in hun documentaire In mijn dromen loop ik Tony, Marinus (foto) en Kathinka. In de bloei van hun leven kwamen zij voor altijd in een rolstoel terecht. De behandeling is eerst gericht op revalidatie. Maar daarna komt de veel moeilijkere fase om een verwoeste toekomst weer zin te geven. Ned.1, 23.20-0.10u.

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met Jan Peter Balkenende over het vertrek van Ayaan Hirsi Ali, de invloed van zijn premierschap op zijn vrouw en dochter, contacten met koningin Beatrix en zijn politieke toekomst. Ned.1, 20.30-21.10u.

Nova. Portret van kandidaat-lijsttrekker Mark Rutte en een gesprek met de Amerikaanse zanger Bruce Springsteen naar aanleiding van zijn optreden in Nederland. En het vervolg op de affaire rondom de naturalisatie van VVD’er Ayaan Hirsi Ali. Ned.3, 22.20-23.05u.

documentaire

Zembla: De tien geboden van Rita Verdonk. Een onderzoek naar wat de kandidaat-lijsttrekker van de VVD en minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk feitelijk van haar plannen heeft gerealiseerd. Verdonk, aldus de achtergrondrubriek, gebruikt veel verbaal geweld, maar boekt weinig resultaten. Ned.3, 20.20-21.05u.

Rare streken: Pelikanen – reuzen van het Afrikaanse luchtruim. Pelikanen behoren tot de grootste vogels op aarde. Met hun typische keelbuidel zijn ze een vertrouwde verschijning op het Afrikaanse continent. Het zijn behendige vissers en jagers en ze werken zelfs in teams om hun prooi te omsingelen en te grijpen. België 2 (Canvas), 21.25-22.20u.

This world: Psychic Vietnam. Er zijn nog steeds Amerikanen op zoek naar familieleden die 30 jaar geleden verdwenen tijdens de oorlog in Vietnam. Sommigen hebben zich tot helderzienden gewend en weer anderen zoeken hulp bij een vrouw die een talent heeft voor het vinden van lijken op de oude slagvelden. BBC2, 22.00-23.00u.

Afghanistan Unveiled. In deze documentaire reizen veertien vrouwelijke Afghaanse journalisten naar Kabul om de nawerkingen van de Talibaan-regering en de bomaanslagen van de VS vast te leggen. Filmbeelden onthullen het tragische leven van Hazara-vrouwen. Zij zijn zonder voedsel, water en elektriciteit in de grotten aan hun lot overgelaten. National Geographic, 22.00-23.00u.

VPRO’s import: Our brand is crisis. Documentaire uit 2005 van Rachel Boyton over hoe Amerikanen proberen de democratie wereldwijd te verspreiden. Boyton volgt James Carville en zijn team van politiek adviseurs, als zij door Zuid-Amerika trekken om de Boliviaanse Gonzalo Sanchez de Lozada in het zadel te helpen als president. Ned.3, 0.30-2.00u.

praatprogramma

Rondom tien. Debat over het vertrek van Ayaan Hirsi Ali uit de Tweede Kamer met onder anderen Mohammed Cheppi van de Wereld Moslim Liga, oud-VVD-leider Hans Dijkstal, schrijfster Naema Tahir, moslims en niet-moslims. Ned.1, 22.30-23.20u.

informatief

Zestien miljoen rechters. Herhaling uit maart van de aflevering over eerwraak in een Iraans gezin. Officier van Justitie mr. Kitty Nooij en advocaat mr. Cees Korvinus onderzoeken de rol van de moeder. Ned.3, 21.05-21.50u.

kunst

Cinema.nl: Filmfestival Cannes 2006. Dagelijks verslag met vanavond onder anderen zangeres Fay Lovsky die de muziek componeerde bij Le Mystère de la Tour Eiffel, een Franse klassieker uit het Nederlands Filmmuseum en aandacht voor de nieuwe film van Ken Loach The Wind that shakes the Barely. Ned.3, 23.55-0.30u.

Meesterwerken: La primavera. Renaissancekunstenaar Sandro Botticelli maakte La primavera in de jaren ’80 van de vijftiende eeuw. Het werk behoort tot de eerste grote seculiere schilderijen sinds de Griekse en Romeinse tijd en toont voor het eerst sensuele vrouwenfiguren in een milieu dat werd beheerst door een preutse, christelijke beeldvorming. België 2 (Canvas), 0.20-1.15u.

amusement

Zomeravondcafé. Gast is Henk van Os, die jaren directeur was van het Rijksmuseum en de tentoonstelling Droom van Italië in het Haagse Mauritshuis samenstelde. Ook woonde hij enkele jaren in Italië. Verder komen tiramisu, een goede espresso, de roman De Da Vinci Code en de Italiaanse ijssalon Venezia in Utrecht aan de orde. De muziek komt van Marianne Weber. Verder teammanager van Ajax David Endt over Italiaans voetbal en het WK-item met Harry Vermeegen. Ned.2, 19.30-20.25u.

Treble voor goud! Verslag van de reis van de Nederlandse deelnemers aan het Eurovisie Songfestival, de groep Treble door Europa om zichzelf te promoten en media-aandacht te krijgen. Een cameraploeg is meegegaan om successen, tegenslagen, ruzies en feesten vast te leggen. Ned.2, 20.25-25u.

Halve Finale Eurovisie Songfestival. Rechtstreeks uit Athene de halve finale van het Eurovisie. Namens Nederland treedt de meidengroep Treble op met het lied Amambanda. De dames moeten zich zien te kwalificeren voor de finale van het 51ste Songfestival op zaterdag 20 mei. Het lied Amambanda is geschreven en gecomponeerd door Treble zelf, bestaande uit Caroline Hoffman en de zusjes Niña en Djem van Dijk. Ned.2, 21.00-23.20u.