Televisie Film van de dag

Thunderheart. In 1992 maakte Michael Apted twee films over de zaak-Leonard Peltier, de ‘Native American’ die volgens velen onschuldig vastzit voor de moord op twee FBI-agenten die in 1975 werden neergeschoten op het Pine Ridge Indian-reservaat. Peltier was de leider van de American Indian Movement, die protesteerde tegen de barre leefomstandigheden op het reservaat, waar in 1890 de slag bij Wounded Knee plaatsvond. Apted maakte de documentaire Incident at Oglala over Peltier en de film Thunderheart met Val Kilmer als FBI-agent met Sioux-indianenbloed in zijn lijf – van zijn vader . Eerst ontkent hij zijn afkomst, maar als hij betrokken raakt bij het lot van de indianen ontwaakt zijn weggedrukte identiteit. Apted mocht filmen op het echte reservaat in Zuid-Dakota en maakte van Thunderheart een integere film die opkomt voor de rechten van Native Americans. (Michael Apted, 1992, VS), RTL 7, 20.30-22.40u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg