Talibaan in offensief in Zuid-Afghanistan

Een Afghaanse cameraman filmt brandende auto’s na een zelfmoordaanslag die gisteren in Kandahar werd gepleegd. Alleen de dader kwam daarbij om. Vandaag werden nog twee zelfmoordaanslagen gepleegd, in Kabul en in Herat. Foto Reuters ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY An Afghan cameraman films burning cars after a suicide car bomb blast in Kandahar, Afghanistan May 17, 2006. A suicide attacker in Afghanistan rammed a car packed with explosives into a vehicle of a U.N. mine-clearing agency on Wednesday, killing himself and wounding the agency driver, police said. REUTERS/Ismail Sameem REUTERS

In de Zuid-Afghaanse provincies Helwand en Kandahar zijn gisteren honderden Talibaanstrijders in de aanval gegaan tegen Afghaanse regeringsdoelen. Daarbij zijn ongeveer 60 Talibaan, 14 Afghaanse politiemannen en een Canadese militair om het leven gekomen. Het Canadese parlement besloot gisteren juist dat 2.300 Canadese militairen nog twee jaar in Kandahar blijven.

De gevechten in Zuid-Afghanistan duurden vanochtend nog voort. In dit vroegere hartland van de Talibaan voeren aanhangers van hun in 2001 verdreven regime hun gevechtsactiviteit de laatste maanden op. Westerse landen versterken intussen hun aanwezigheid in het zuiden. Deze zomer zullen 1.400 Nederlandse militairen in de naburige provincie Uruzgan gelegerd zijn.

Doelwit van de Talibaanaanval in Helmand waren politiebureaus en regeringsgebouwen in de stad Musa Qala. Daarbij werden volgens een Afghaanse woordvoerder 14 agenten en 40 Talibaan gedood. Ook zouden burgers zijn gedood. De adjunct-gouverneur van Helmand sprak van de grootste aanval in de provincie sinds de omverwerping van het Talibaanbewind.

Bij de tweede aanval, in het district Panjwai ten westen van de stad Kandahar, werden een Canadese vrouwelijke militair en 18 Talibaanstrijders gedood. Canadese militairen kwamen Afghaanse agenten en militairen te hulp tegen de Talibaan. Amerikanen en Britten gaven luchtsteun.

In de doorgaans relatief rustige stad Herat werd vanochtend een Amerikaanse ambtenaar bij een zelfmoordaanslag gedood. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade was het slachtoffer werkzaam bij de opleiding van Afghaanse politiemannen. Een andere zelfmoordterrorist belaagde een Amerikaans militair konvooi bij de stad Ghazni, 125 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad. Behalve de dader kwam een Afghaan om het leven. (Reuters, AP)

Onze correspondent in Ottawa voegt toe: Canadese militairen blijven zeker tot februari 2009 in Zuid-Afghanistan. Het Lagerhuis stemde met kleine meerderheid in met een regeringsmotie om het Canadese mandaat, dat in februari 2007 afloopt, met twee jaar te verlengen. Begin volgend jaar nemen de Canadezen op verzoek van de NAVO het bevel over de internationale troepenmacht in Afghanistan op zich. De motie, die deze week onverwachts werd ingediend, werd aangenomen met 149 stemmen voor en 145 tegen. Alle aanwezige parlementsleden van de regerende Conservatieven stemden voor, alsook zo’n 25 leden van de grootste oppositiepartij, de Liberalen. Het separatistische Bloc Québécois en de sociaal-democratische NDP stemden tegen.

Canada: pagina 5