Syrië pakt weer activisten op

De Syrische politie heeft gisteren opnieuw zes pro-democratieactivisten gearresteerd, onder wie de prominente mensenrechtenadvocaat Anwar al-Bunni. In totaal zijn deze week negen activisten gearresteerd in wat wordt beschreven als de grootste golf politieke arrestaties sinds jaren in Syrië.

Volgens het hoofd van de Nationale Organisatie voor Mensenrechten in Syrië, Ammar Qurabi, zijn acht van de arrestanten ondertekenaars van een petitie die oproept tot verbetering van de relaties met Libanon. De Syrische staatsmedia hebben deze petitie veroordeeld als een „verzameling leugens die geen enkele rationele persoon overtuigt” en gesuggereerd dat zij de Verenigde Staten in de kaart speelt.

De kwestie-Libanon ligt zeer gevoelig bij de Syrische regering, die vorig jaar door internationale (Amerikaanse) en Libanese druk is gedwongen haar bezettingstroepen uit het buurland terug te trekken. Damascus houdt echter greep op Libanon via aanhangers als president Emile Lahoud. Verder weigert het normale, diplomatieke relaties met Libanon aan te knopen.

In dat verband nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren een resolutie aan die Syrië opriep formele banden met Libanon te vestigen en de onderlinge grens vast te leggen. De resolutie eiste dat Syrië resolutie 1559 van de Veiligheidsraad volledig uitvoert, die onder andere ook eerlijke presidentsverkiezingen in Libanon en de ontwapening van (pro-Syrische) milities eist.

De resolutie werd aangenomen met 13 stemmen voor bij twee onthoudingen, van China en Rusland. Deze beide landen meenden dat Syrië en Libanon zelf hun verhouding moeten regelen. Damascus noemde de resolutie provocerend en vooringenomen en een inmenging in zijn interne aangelegenheden. Volgens Syrië „compliceert zij de situatie in plaats van haar op te lossen”. (AFP, AP, Reuters)