‘Stop geld fokstier’

Spanje moet ophouden Europese landbouwsubsidies te gebruiken voor het fokken van vechtstieren. Europees Parlementslid Thijs Berman (PvdA) heeft de Europese Commissie gisteren gevraagd zich daarvoor in te zetten.

„Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie nog altijd niet het fokken van vechtstieren heeft uitgesloten van subsidies, terwijl dit zeer eenvoudig mogelijk is”, schrijft Berman op zijn website (www.thijsberman.pvda.nl). Volgens hem komt elke stier die in Spanje wordt gefokt voor het stierenvechten, binnen een maand na geboorte op een speciale lijst van vechtstieren. „Het zou dus eenvoudig zijn om alle dieren op die lijst elke vorm van Europese premie te onthouden.”

Raad en Parlement hebben bij de EU-begroting 2006 ingestemd met een amendement waarin staat dat subsidies aan fokkers van stieren voor het stierenvechten moeten worden beëindigd.