Sportfirma Nike dwarsboomt affiche FBK-Games Hengelo

Hengelo. Met oud-wereldkampioenen sprint als Maurice Greene en Kim Collins mogen de Fanny Blankers-Koen Games volgende week een aantrekkelijke affiche hebben, helemaal tevreden over het deelnemersveld is directeur Fedde Zwanenburg niet. Naast de Ethiopische langeafstandsloper Haile Gebrselassie, die op 28 mei in Hengelo een aanval doet op het werelduurrecord, had hij graag diens landgenoot Kenenisa Bekele op de 10.000 meter in actie gezien. En Zwanenburg had opnieuw de Amerikaan Allen Johnson gewild voor de 110 meter horden.

Maar daar stak de Amerikaanse sportfirma Nike een stokje voor. Die verordonneerde dat alle atleten met wie een kledingcontract is afgesloten zich op de dag van de FBK Games in het Amerikaanse Eugene moeten melden voor de Prefontaine Classic, net als `Hengelo` een Grand Prix-wedstrijd. De concurrentie van `Eugene` is nieuw, omdat de wedstrijd in voorgaande jaren een week na de FBK Games werd gehouden.

De boosheid van Zwanenburg is niet zozeer gericht op Nike als wel op de internationale atletiekfederatie IAAF, die `Eugene` toestemming heeft gegeven de wedstrijd een week naar voren te halen. Dat was weer een gevolg van het geschuif met data door de organisatie van de Golden-Leaguewedstrijd in Oslo, die geen concurrentie met het WK voetbal wilde. Maar `Eugene` en `Oslo` op één dag, zoals was vastgelegd door de IAAF, wilden de atleten niet, omdat zij dan door hun verplichting voor Nike kansloos zijn voor de bonus van één miljoen dollar, die is uitgeloofd voor atleten die alle vijf wedstrijden in de Golden-League winnen.