Sinaasappellikeur

Voor 1,4 liter:5 eko sinaasappels1/2 liter alcohol (95 procent)500 gram fijne tafelsuiker

Het zelf maken van likeur is Italianen toevertrouwd. De daarvoor benodigde alcohol van 95 procent is in Italië heel goedkoop, zodat iedereen daar allerlei flessen met zelfgemaakte likeur in de kast heeft staan. Al eerder raadde ik likeurliefhebbers, die per auto naar Italië reizen, aan voor hun vertrek naar huis wat literflessen alcohol van 95 procent te kopen in een van die Italiaanse mega supermarkten. (Bij de Coop staan ze onderin het schap van likeuren en aperitieven). Met slechts 1/2 liter van deze alcohol maak je een overheerlijke sinaasappellikeur. Het recept daarvoor kreeg ik van mijn Barese vriendin Luigia. Zij maakt altijd liquore di mandarino als ze kan beschikken over die uiterst geparfumeerde Siciliaanse mandarijnen. Bij gebrek daaraan liet ik haar recept los op onbespoten sinaasappels. Kom er eens om. Bereiding: Boen de sinaasappels goed af onder stromend water. Droog ze af, schil ze met een dunschiller heel dun af en stop de schillen samen met de alcohol in een ruime weckpot. Laat de schillen 10 dagen macereren in de gesloten pot en keer hem nu en dan om zodat de schillen van plaats veranderen. Giet de alcohol en de schillen door een bolzeef van kunststof, vang de alcohol op, giet hem terug in de weckpot en sluit goed af. Doe de van alcohol doordrenkte schillen samen met 7 dl koud water in een pan, breng langzaam aan de kook en laat op laag vuur 5 minuten koken. Giet de inhoud van de pan door de bolzeef, vang het vocht (dat nu geparfumeerd is met sinaasappelsmaak) op in een litermaat en gooi de schillen weg. Giet 6 dl van dit kookvocht terug in de pan, roer de suiker erdoor en verwarm dit al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit en laat afkoelen. Giet de verkregen suikersiroop en de alcohol bij elkaar in een grote glazen stopfles en sluit deze hermetisch af. Na een week kan de sinaasappellikeur ‘gebotteld’ worden in brandschone en goed afsluitbare flessen. IJskoud serveren.

Florine Boucher

Morgen: kool snack.

    • Florine Boucher