Selectie Groot-Brittannie

Rehang Tate Modern heeft zijn collectie opnieuw opgehangen. De nieuwe presentatie is voor de helft klaar met eenvijfde deel nieuw werk. De ruimten zijn niet chronologisch ingedeeld, maar volgen overeenkomsten tussen kunstenaars, van dezelfde of verschillende tijdperken, in één samenhangend verhaal. Zo zijn er b.v. Material Gestures (Abstract Expressionisme), States of Flux (Kubisme, Futurisme) en Idea and Object (Minimalisme). Dali’s weelderige Lobster Telephone, werk van Man Ray en Magritte’s Reckless Sleeper geven gestalte aan het surrealisme. Dan Flavin, Rachel Whitehead, Mondriaan, Picasso, ze zijn er allemaal. Tate zoekt een evenwicht tussen populair en esoterisch.

Vanaf 23 mei, The Rehang, UBS Openings: Tate Modern Collection, Tate Modern, South Bank, SE1, 004420 7887 8000 & www.tate.org.uk

Tony Cragg De levendige tentoonstelling van beeldhouwer Tony Cragg toont Britse beeldhouwkunst op zijn best. Horizontale en verticale vormen die langs een as gevormd zijn, gestapeld en in lagen, zijn allemaal vol beweging. Cragg heeft altijd interesse getoond in natuurkunde, meetkunde en de relatie tussen materiaal, kunstenaar en de wereld. De manier waarop het natuurlijke en het synthetische elkaar af kunnen wisselen houdt hem ook bezig. Als dat een beetje te diep gaat zijn deze acht nieuwe grootschalige bronzen en roestvrijstalen werken toch mooi en rustgevend, tegelijkertijd veelzeggend en dynamisch. Er zijn ook beelden van rood marmer, Turkse steen en diabaas.

T/m 24 juni, Tony Gragg, Lisson Gallery, Londen NW1. Ma-vrij 10-18u, zat 11-17u, 004420 7724 2739 & www.lisson.co.uk

En verder T/m 12 okt, Much Ado About Nothing, Swan Theatre, Stratford-upon-Avon, 00441789 403444 & www.rsc.org.uk T/m 28 mei, Brighton Festival, met dans, theater, opera en muziek, 00441273 709709 & www.brigon-festival.org.uk