Selectie Duitsland

Monets zomerse landschappen Het lijkt wel alsof de kunstenaar ervoor op de grond is gaan liggen: zijn schilderij toont een vrouw en een kind van helemaal onderaf. Het bloemige gras neemt een groot deel van het doek in beslag, de zwierige rokken van de dame krijgen ook veel aandacht en boven een vrolijke parasol spant zich een hemel vol schapenwolken. De wandeling uit 1875 is één en al feestelijkheid. Even onbevangen als het amper boven de bloemetjes uitstekende kind kijkt Claude Monet naar de wereld, een wereld vol schoonheid en vreugde. Geen wonder dat het publiek dol is op deze Franse impressionist. De Staatsgalerie in Stuttgart brengt hem een hommage. Zijn mooiste landschappen, meestal zomers en altijd gestoffeerd met jonge vrouwen, zijn daar vanaf 20 mei te zien.

T/m 24 sept. Konrad-Adenauer-Str. 30-32. Dag beh ma 10-20u; Inl 00 49 -711470400 & www.staatsgalerie.de.

Stasi-kelders Twee jaar lang fotografeerde het West-Duitse fotografenechtpaar Daniel en Geo Fuchs het Oost-Duitse verleden. Het bezocht van Berlijn tot en met Maagdenburg de plekken waar de Stasi werkte: kantoren, verhoorkamers, gevangenissen, een gevangenenbibliotheek (met portret van Erich Honecker). Je ziet kale kelders, smalle britsen en lange gangen, maar ook bloemetjesbehang met roze vloerbedekking. De inrichters van het snuffelaarsministerie deden hun best gevangenen en medewerkers met smakeloosheid te intimideren. De tentoonstelling Stätten der Angst ademt een griezelig-truttige sfeer.

V.a. 18 mei. Museum Villa Stuck, Prinz regentenstr 60, München. Wo-zo 11-18 0049-894555010 & www.villastuck.de.

En verder Festival In Transit, met dans & theater uit Brazilië en Afrika, van 25 mei t/m 4 juni Haus der Kulturen der Welt, Berlijn: www.hkw.de; Von Kandinsky bis Tatlin, schilderijen, beelden en collages van de Oost-Europese avant garde t/m 13 aug Staatliches Museum, Schwerin: 0049-385595 8-0 & www.museum-schwerin.de