Selectie Belgie

Modologie Vanaf 1964 kochten Brigitte en Maurice Jeurissen in Parijs en Milaan stukken van jonge, beginnende modeontwerpers in voor hun kledingwinkel in Hasselt. Prêt-à-porter was een nieuw begrip en de ontwerpen van latere sterren als Lagerfeld, Ferré, Mugler, Montana en Cavalli waren nog betaalbaar. De Jeurissens hadden een goed oog voor kwaliteit, en bewaarden telkens enkele stukken uit liefde voor het ontwerp, maar soms ook omdat het niet werd verkocht. Het Hasseltse Modemuseum exposeert hun inmiddels grote privé-collectie, met veel unieke eerstelingen. Het etalagedecor is van zoon Jeurissen. Ook van Miyake, Tarlazzi, Gaultier, Versace en Armani is vroeg werk te zien.

Modologie, Vijftig jaar mode uit privé-collectie Jeurissens, Modemuseum, Hasselt, t/m 7 jan;, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 11239621.

Fotografie Kijken met Breyer, Pellizzari, Vercheval. Het Musée de la Photographie in Charleroi stelt bijzonder kijkwerk tentoon van drie Belgische fotografen. Alain Breyer fotografeert toeschouwers die zich op het kijken voorbereiden bij wielerwedstrijden. De beschouwer van de opname neemt even de plaats in van het (straks) voorbijrazende peloton. Paolo Pellizzari maakt tot in alle details haarscherpe panoramafoto’s van massa’s mensen die een hedendaags ‘ritueel’ voltrekken – zoals zonnebaden of een tenniswedstrijd bekijken. Véronique Vercheval zit haar onderwerp het persoonlijkst op de huid. Ze dwingt – in zwart-wit – de beschouwer te kijken en te zien wat wonen en leven in Palestina betekent.

Alain Breyer, Paolo Pellizzari, Véronique Vercheval, Fotomuseum, avenue Paul Pastur 11, Charleroi, t/m 4 juni, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 71435810.

En verder Jan Fabre: Homo Faber, t/m 3 sept., KMSKA, Antwerpen 0032 32387809 & www.kmska.be; Zilver voor 1001 Nacht, t/m 5 juni, Zilvercentrum Sterckshof, Antwerpen 0032 33605252 & zilvercentrum.be; Kunstenfestivaldesarts, t/m 27 mei, Brussel 0032 70222199 & www.kfda.be