‘Schermen is hardlopen en schaken tegelijk’

Wie: schermer Zarko Baban.

Waarom: vanaf morgen neemt hij deel aan het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap in Enschede.

Wie: schermer Zarko Baban. Waarom: vanaf morgen neemt hij deel aan het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap in Enschede.
Wie: schermer Zarko Baban. Waarom: vanaf morgen neemt hij deel aan het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap in Enschede.

In zijn jeugd in Bosnië genoot Zarko Baban (23) van speelfilms als Zorro en De drie musketiers. De elegante wijze waarop de filmhelden hun degens hanteerden en de romantiek van het duel spraken tot zijn verbeelding. Maar in Sarajevo zat hij op karate en Latijns-Amerikaans dansen. Ook mooie, passievolle hobby’s, zegt hij. Pas in Nederland, waar hij negen jaar geleden op de vlucht voor de oorlog neerstreek, ging hij schermen.

Vanaf morgen verdedigt de managementstudent van de Saxion Hogeschool Enschede de eer van zijn faculteit. De schermer is één van de ruim duizend deelnemers aan het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap, een titelstrijd met een lange geschiedenis. Bij dit tweedaagse evenement strijden studenten in tien takken van teamsport.

Baban verheugt zich op het toernooi, op de nieuwe mensen die hij zal ontmoeten. Al twee keer eerder nam hij deel, zonder veel succes overigens. Nu rekent hij op een bronzen medaille voor zijn universiteit. Zeker de studenten uit Delft zijn een maat te groot, verwacht hij. „Die hebben heel ervaren schermers.”

Ervaring is belangrijk, zegt hij, want schermen is een gecompliceerde sport. „Hardlopen en schaken tegelijk. Om je tegenstander met je degen of floret te raken zonder zelf geraakt te worden, moet je vooruitdenken. Hoe wil ik het punt maken, wat wordt mijn volgende beweging.”

Controle staat daarbij voorop, legt Baban uit. „Bij het duelleren is het de bedoeling de tegenstander slechts licht te raken. Voordat je mag duelleren, moet je daarom een certificaat halen. Je leert om respect te hebben voor je tegenstander, elkaar eer te betonen.”

Dat hij toch eens een tegenstander een gekneusde rib bezorgde, was domme pech. „We besloten op hetzelfde moment te flashen, met onze degens naar voren te rennen. Mijn wapen stond pal op zijn lichaam.”

Maar hoe fanatiek het er soms ook aan toegaat, na afloop is er de verbroedering. „De borrel na de wedstrijd, dat is het begin van een groot feest.”

Arjen Ribbens

Zie ook www.gnsk.nl

    • Arjen Ribbens