Rijkaard oogst succes

Barcelona won met Rijkaard aan het roer de finale van de Champions League.

De voormalige bondscoach moest naar Spanje uitwijken om erkenning te krijgen.

Invaller Belletti maakt het winnende doelpunt: de bal gaat door de benen van de ingevallen doelman Almunia. Foto AFP Barcelona's Brazilian defender Juliano Belletti (background, not seen) scores during the UEFA Champion's League final football match Barcelona vs. Arsenal, 17 May 2006 at the Stade de France in Saint-Denis, northern Paris. AFP PHOTO DAMIEN MEYER AFP

De Champions League heeft een aanzuigende werking op Frank Rijkaard. Als speler won hij de belangrijkste Europese beker drie keer en gisteren mocht hij de trofee voor de vierde keer vasthouden, nu als trainer van Barcelona.

De club was dit seizoen bijna niet te verslaan, ook niet door Arsenal, gisteravond in de finale van de Champions League. De Londense club werd in het Stade de France in Parijs met 2-1 verslagen, waarmee een onbevredigend einde kwam aan de carrière van Dennis Bergkamp, Rijkaards oud-ploeggenoot bij Ajax en het Nederlands elftal. Bergkamp bleef 90 minuten op de bank.

Barcelona moest van ver komen om voor de tweede keer in zijn bestaan de Champions League te winnen. In de eerste helft was Arsenal de betere ploeg, maar Thierry Henry was niet scherp genoeg om in de 18de en 19de minuut doelman Valdés te verslaan.

Toch kwam de Engelse ploeg op voorsprong. Daar had het team wel de medewerking van de Noorse scheidsrechter Terje Hauge voor nodig. Hij schonk Arsenal in de 31ste minuut een vrije trap na een Schwalbe van de Ivoriaan Eboué. Henry maalde er niet om en plaatste de bal precies op het hoofd van verdediger Sol Campbell, die raak kopte.

Op het moment dat Campbell scoorde speelde Arsenal met tien man, omdat Hauge in de 18de minuut doelman Jens Lehmann met rood uit het veld had gestuurd. De doelman had Eto’o gevloerd, waarna Giuly de bal in het doel had geschoven. Maar in plaats van de voordeelregel toe te passen stuurde Hauge Lehmann uit het veld en kende hij Barcelona een vrije trap toe net buiten het strafschopgebied.

Door Hagues beslissing werd de wedstrijd er niet aantrekkkelijker op. Arsenal kroop in zijn schulp en poogde met snelle counters tot succes te komen.

Barcelona nam het initatief, maar kon moeilijk een bres slaan in de verdediging van het team van Arsene Wenger. Pas in de 76ste minuut vond Eto’o een gaatje na een slimme steekpass van de Zweed Henrik Larsson, die zijn laatste wedstrijd voor Barcelona vijf minuten later helemaal opfleurde als aangever van het beslissende doelpunt. Dat werd gemaakt in de 81ste minuut door Belletti, een ander invaller. Hij schoot de bal door de benen van invaller-doelman Almunia in het doel. In de resterende minuten kon Arsenal niet meer de energie opbrengen om de gelijkmaker te forceren en kon Barcelona de wedstrijd gecontroleerd uitspelen.

Nu Rijkaard de belangrijkste Europese prijs heeft gewonnen, is zijn status als toptrainer gevestigd. Het heeft enige jaren geduurd en Rijkaard moest er voor verhuizen naar Spanje, want in Nederland was hij als trainer niet bepaald succesvol. Zijn hoogtepunt was het bereiken van de halve finale van het EK in 2000 als bondscoach van het Nederlands elftal. Maar dat ervoer hij niet als zodanig, want Rijkaard had met Oranje in eigen land Europees kampioen willen worden.

Teleurgesteld haakte Rijkaard af als bondscoach om vervolgens in Rotterdam op te duiken bij Sparta. Een verrassende keus, omdat de roemrijke club steeds verder afgleed. Zelfs een man met de aura van onaantastbaarheid kon niet voorkomen dat Sparta in 2002 voor het eerst in de geschiedenis degradeerde naar de eerste divisie.

Die afgang tastte zijn naam en faam niet aan, want na een sabbatsjaar werd Rijkaard op voorspraak van Johan Cruijff trainer van Barcelona. Met steun van Henk ten Cate reorganiseerde hij de selectie waarna Barcelona aan de hand van de begenadigde Braziliaan Ronaldinho de weg naar succes insloeg. Twee jaar achtereen werd Barcelona kampioen van Spanje en sinds gisteren is Rijkaard de tweede trainer die Barcelona naar de Champions League leidde. Veertien jaar geleden lukte dat Johan Cruijff, zijn trouwste leerling oogstte gisteren hetzelfde succes.