Rijkaard bezorgt Barcelona ook Champions League

Aanvoerder Thierry Henry van verliezend finalist Arsenal bij de beker van de Champions League. Foto AFP Arsenal's French forward and team captain Thierry Henry passes next to the trophy after the UEFA Champion's League final football match Barcelona vs. Arsenal, 17 May 2006 at the Stade de France in Saint-Denis, northern Paris. Barcelona won 2 to 1. AFP PHOTO ODD ANDERSEN AFP

FC Barcelona2 Arsena l1

Ruststand 0-1. 37. Campbell 0-1, 76. Eto’o 1-1, 81. Belletti 2-1. Schds: Hauge. Tsch: 80.000

„Het aanvallende voetbal heeft gewonnen”, stelde Henk ten Cate na afloop van de Champions League-finale in het Stade de France. Kort daarop vertrok de assistent van Barcelona samen met hoofdtrainer Frank Rijkaard, de spelersgroep en „een bus vol met familie en vrienden” naar de binnenstad van Parijs voor een knallend feest. Het Nederlandse trainersduo zette in het derde seizoen als werknemers van de Catalaanse club met een 2-1 overwinning op Arsenal de kroon op het werk. Rijkaard veroverde de belangrijkste Europese prijs al drie keer als voetballer. Hij behoort net als zijn leermeester Johan Cruijff tot de vijf personen die de beker zowel als speler en als trainer wonnen. Ten Cate zal na zijn eerste Champions League-medaille hoogstwaarschijnlijk op eigen benen verder gaan. In de komende dagen gaat hij bekendmaken waar zijn toekomst ligt. „Daar is het nu het moment niet voor. Maar in ieder geval voor zondagavond zal ik mijn beslissing naar buiten brengen’’, stelde Ten Cate, die als de voornaamste kandidaat geldt om Danny Blind op te volgen bij Ajax.

Drie seizoenen geleden begonnen Rijkaard en Ten Cate bij Barcelona aan een onzeker avontuur. De club, die zich destijds met een zesde plaats op de ranglijst slechts voor het UEFA-Cuptoernooi had geplaatst, was zowel sportief als financieel in verval. Na een paar maanden leken de twee oud-voetballers de zoveelste mannen op de verkeerde tijd en de verkeerde plaats te worden in Camp Nou.

Ondanks een zeer moeizame start hield de clubleiding vertrouwen in de Nederlanders. „Het begin was heel moeilijk’’, stelde Ten Cate in Parijs. „We hebben er enorm veel arbeid in gestoken, daarom is deze prijs zo mooi. De ploeg is een prachtige mix van Catalanen, Spanjaarden, Brazilianen en Nederlanders. Het collectief is de winnaar. Catalonië zal helemaal op zijn kop staan.”

Zo’n drie uur voor de wedstrijd tegen Arsenal vulden tienduizenden fans van Barcelona al een groot deel van het Stade de France. Op hetzelfde moment kreeg Mark van Bommel van zijn trainers te horen dat hij bij zijn eerste finale in de Champions League net als Giovanni van Bronckhorst in de basis zou beginnen. Bij Arsenal kregen de Nederlanders Dennis Bergkamp en Robin van Persie geen speelminuten van hun coach Arsène Wenger.

Na een spectaculaire openingsshow begon Barcelona zenuwachtig aan het duel met de nummer vier van Engeland. Al na drie minuten kon Thierry Henry na een voorzet van Emmanuel Eboué de score openen, maar Barcelona-doelman Victor Valdés redde knap. Na de moeizame openingsfase namen de blaugrana langzaam maar zeker het initiatief over. Ronaldinho, Deco en Ludovic Giuly schoten van afstand op het doel van Jens Lehmann, maar de Duitse international had steeds een antwoord klaar. Dat had hij niet in de achttiende minuut toen Samuel Eto’o alleen op hem af kwam. Lehmann vloerde de spits op de rand van het strafschopgebied, waarna Giuly de bal in het lege doel schoot. De Noorse scheidsrechter Terje Hauge blunderde echter door niet de voordeelregel toe te passen. Lehmann kreeg rood en Ronaldinho miste de toegekende vrije trap. „Ik had liever een doelpunt gehad en met elf tegen elf verder gegaan’’, meende Ten Cate. „Dit was jammer voor de wedstrijd.”

Acht minuten voor rust kwam Arsenal verrassend op voorsprong nadat Henry ten onrechte een vrije trap mocht voor een duikeling van Eboué over de benen van Carles Puyol. Verdediger Sol Campbell bracht met een rake kopbal de fans van The Gunners in extase. In de tweede helft bracht Rijkaard met een paar sterke wissels zijn ploeg terug in de wedstrijd. Zo stond invaller Henrik Larsson met twee assists aan de basis van de gelijkmaker van Eto’o en de winnende treffer van Juliano Belletti. De Braziliaanse matchwinnaar was tien minuten daarvoor ingebracht voor de matig spelende Oleguer.

Na het laatste fluitsignaal vielen de spelers van Barcelona elkaar in de armen. Op de tribunes vierden de fans het grootste clubsucces sinds de winst van de Europa Cup voor landskampioenen in 1992. Een groot aantal leden van dat voormalige dream team en diens trainer Johan Cruijff zag in het stadion met eigen ogen het dream team 2 van Rijkaard winnen.

Van Bommel hoort tot de nieuwe helden van Barça. De middenvelder kon zijn geluk niet op. Met de medaille dansend om zijn nek: „We wisten dat we historie konden schrijven en dat hebben we gedaan. Ik wist na afloop helemaal niet meer waar ik heen moest lopen. In mijn eerste jaar ben ik kampioen geworden en heb ik de Champions League gewonnen. Ik kan wel stoppen nu.” Van Bronckhorst barstte op het veld in tranen uit. „Toen ik mijn vrouw, mijn kind en mijn ouders op de tribunes zag kreeg ik het te kwaad. Winnen tegen mijn oude club Arsenal zorgt voor een raar gevoel. Ik besef niet goed wat we gedaan hebben. Dat zal later komen.” Ten Cate was het met de linksback eens: „Dit voelt heel onwerkelijk, maar we zijn wel de terechte kampioen.”

    • Koen Greven