regio keuze

DEN HAAG

Lezing Haagse Politiek Op 21 mei (14u-16u) verzorgt Leonard Ornstein een lezing en excursie met als thema De Haagse Politiek. In het kader van de cyclus ‘Plaatsen met een verleden’.

Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20. Kosten: €10 p.p. Aanmelden: 070-3315400 & www.nationaalarchief.nl

Lezing Pessoa Tatiana Radier presenteert 21 mei (16u) een programma over de Portugese dichter Fernando Pessoa. Zij wordt in het Portugees ondersteund door Anton Reis Borges en hun optreden wordt afgewisseld met mediterrane muziek, op de gitaar gespeeld door Dimitri van Helderen.

Regentenkamer, Laan van Meerdervoort 34. Inl/res: 070-3658612 & www.regentenkamer.nl

Droom van Italië Op 24 mei (13u30) wordt er een lezing gegeven door professor Henk van Os, samensteller van de tentoonstelling Droom van Italië in het Mauritshuis. Tijdens zijn lezing schetst professor van Os de ontwikkeling die zich in de loop der eeuwen in het dromen over Italië heeft voorgedaan en toont hij de heel verschillende visies van de schilders.

Sociëteit De Witte, Plein 24. Prijs: 14,50 euro (excl. entree tot het Mauritshuis). Inschrijven via www.kunstgeschiedenis.nl

Ihkv de tentoonstelling ‘Modern©ité’ vindt er op 24 mei (20u) een architectuurlezing plaats over Supersudaca. Supersudaca bestaat uit elf architecten die elkaar via het Berlage Instituut in Rotterdam hebben ontmoet. De lezing zal worden gegeven door Felix Madrazo (1972, Mexico) en Elena Chevtchenko (1981, Ukraine), de enige leden nog woonachtig in Nederland.

Stroom, Hogewal 1-9. Res/inl 070-3658985 & www.stroom.nl

HAARLEM

BachLezing KoopmansOp 20 mei (16u) geeft dirigent en musicus Ton Koopman een lezing over alle Bach-cantates die hij heeft uitgevoerd en opgenomen.

Renaissancezaal van het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62. Kaarten aan de kassa van Bruno Klassiek, Gierstraat 50. Inl 023-5323240 & info@brunoklassiek.nl

Draken Ihkv de tentoonstelling Dino’s en draken houdt dr Florieke Egmond op 21 mei (13u-14u) de lezing Draken en zeemeerminnen over de manier waarop de 16de eeuwse Hollander Adriaen Coenen, de wereld van de natuur, en vooral vissen en andere mythische wezens in zee, beschreef, afbeelde en interpreteerde.

Tijdens de lezing kunnnen kinderen (8-12 jr) in een workshop aan de slag en een eigen zeemonster of draak maken. Teylers Museum, Spaarne 16. Res: 023-5319010 & info@teylersmsuseum.nl

HOOFDDORP

Het Tweede Huis De reizende fototentoonstelling Het Tweede Huis focust op de omstandigheden van het vluchtelingenbestaan. Hoe bouw je een tweede leven op? Wat heb je achtergelaten? Fotografen Marjoleine Boonstra, Ksenia Galiaeva, Meindert Koelink, Bertien van Manen en Carla van de Puttelaar brengen die wereld in beeld.

Het Tweede Huis. T/m 24 mei op het Marktplein in Hoofddorp, bij de Wereldwinkel. Inl: www.art-engagement.nl

LAREN

Singer Laren Live! Het Singer museum in Laren bestaat vijftig jaar en viert dat met concerten, theater en tentoonstellingen. Ontwerpster Hella Jongerius reageert met de installatie Haagse Meesters op de eerste tentoonstelling in het Singer Museum. Rudi Fuchs maakt een presentatie met de kunstenaars Natasja Kensmil, Avery Preesman en Marien Schouten. En bekende Nederlanders als Youp van ’t Hek, Jeroen Krabbé en Monique van de Ven tonen hun favoriete werk uit de collectie.

Singer Laren Live! T/m 27 aug in het Singer Museum, Oude Drift 1, Laren. Di t/m zo 11-17u. Inl 035-5393939 & www.singerlaren.nl

Atelierroute Op zaterdag 20 en zondag 21 mei van 11-18u stellen 29 Larense kunstenaars hun ateliers wederom open voor het publiek. De route is grotendeels op loopafstand en kan per (huur)fiets afgelegd worden. Voor de allerjongste kunstminnaars is er de Keramiekfabriek.

De route is verkrijgbaar bij elk atelier, de kraam op de Brink of te downloaden van www.atelierroutelaren.nl.

UTRECHT

Kinderkoren In het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg vindt 20 mei 12u het Vijfde Kinderkorenfestival plaats. Harry Piekema en Mariska Wessel presenteren het festival dat is gewijd aan liederen over verliefd zijn.

MC Vredenburg Utrecht. 030-2314 544