Pas op! Daar komt de aardbeving van Alcorcón

In Spanje is parodie- zangeres Las Terremoto de Alcorcón al een grote hit.

Binnenkort staat ze op het podium van Club Filth. Want fout mag weer.

Ken je die van de vrouw met gettoblaster in haar hand die een danszaaltje binnenwandelt, hem aanzet en in een klein roze pakje begint te dansen? Dat is Madonna, denk je zeker, in de videoclip bij haar hit ‘Hung Up’. Dat is waar, maar het is óók de Spaanse zangeres Las Terremoto de Alcorcón. Ze zingt hetzelfde liedje, draagt ook hoge hakken onder haar turnpak en zwiert erop door de balletstudio.

Alleen is de ghettoblaster tien maten kleiner. Het zaaltje ziet er aftandser uit. Las Terremoto de Alcorcón, ofwel de aardbeving van Alcorcón, is genoemd naar een niet zo chique buitenwijk van Madrid. Haar outfit is niet gestileerd zoals Madonna, maar slonzig. Ze heeft ook geen ranke, maar dikke benen waarmee ze lelijk danst. De jongens die haar begeleiden zijn, in tegenstelling tot de mooie, krumpende mannen van Madonna, travestieten en dikke nichten die zich volstoppen met chips.

Kan Madonna al niet goed zingen, bij Las Terremoto de Alcorcón heeft de producer er helemaal niets aan gedaan haar minder vals te laten klinken. Ze lijkt de tekst ook niet goed te kennen. „Times gous by so louly , time goes by, con Loli”, horen we haar krassen in steenkolenengels. Bij beter luisteren blijkt het haar eigen Spaansengelse versie van het nummer. Over aerobic dancing. Dat je je geen zorgen over hoeft te maken dat je er dun van wordt. Want de aerobicjuf geeft je na afloop lekker een calorierijke magnetronmaaltijd.

Ouderwetse parodie? Ja. Begin jaren negentig waren dit soort performances mode. Op feesten playbackten of zongen wildgeklede travestieten liedjes van discosterren. In de bioscoop draaiden films als Priscilla Queen of the Dessert en Muriel’s Wedding en op MTV deden de jongens van Erasure verkleed als Abba-zangeressen de danspassen uit oude Abba-video’s na op hun eigen elektronische versie van bijbehorende nummers. Toen in 1996 Robert ten Brink de Travestieshow begon te presenteren, was de trend over zijn hoogtepunt heen.

Aan de andere kant: het filmpje van Las Terremoto de Alcorcón is populair op internet. Ze is overal te zien, van het ‘broadcast yourself’-tv-station You Tube, waar ze vier van de vijf sterren krijgt van kijkers tot Google Video. De travestieperformer die ook eigen versies maakte van hits van onder andere Kylie Minogue en Michael Jackson, treedt in Spanje veel op. Zoals in Madrid in Cool, een gigantische strakke club, en op grote feesten. Ook zong ze op het premièrefeest van de nieuwste van filmmaker Almodóvar. „De nieuwe sensatie van de modernste feesten”, wordt ze op Spaanse weblogs genoemd, en „de artiest van het moment”.

Langzamerhand wordt de zangeres bovendien opgepikt in het buitenland. Ze werd gevraagd voor feesten in New York en Tokio. En komende woensdag wordt ze speciaal overgevlogen voor het feest Club Filth in Amsterdam, een van de beste feesten van de stad met de nieuwste muziek. Er draaien nationale en internationale deejays. Dit keer wordt Club Filth gehouden op 24 mei, en bestaat de line-up uit onder meer Deejays Are Not Rockstars ft. Princess Superstar & Alexander Technique (uit New York), Joost van Bellen, Deejay Wannabeastar & Miss B-Have, mc Lyrical Tie en de Nederlands kampioen luchtgitaar spelen The Destroyer. Ook word er wedstrijden gehouden in pc-werpen en het schreeuwen van het woord whoeeehoooiii!

Deejay Joost van Bellen komt in veel landen om te draaien. Hij merkt dat er weer meer performers actief zijn als Las Terremoto de Alcorcón. Hij noemt Amanda Lepore, een excentrieke New Yorkse transseksueel die weliswaar al langer bezig is, maar nu overal gevraagd wordt grote feesten op te luisteren. „We komen, net als begin jaren negentig, uit een best zware periode”, verklaart Van Bellen de terugkeer. „Nu de economie weer aantrekt, kan camp weer. Mogen we weer een keer goed lachen om iets belachelijks.”

Club Filth wordt gehouden op de Noordstrook van de NDSM-werf in Amsterdam. Kaarten kosten 17,50 euro in de voorverkoop 20 euro aan de deur. Zie www.club-filth.nl.

    • Lukas Keijser