Opera Motezuma is vrij van rechten

ROTTERDAM, 18 MEI. De opera Motezuma uit 1733 van Antonio Vivaldi mag door iedereen rechtenvrij worden uitgevoerd. Het gerechtshof in Düsseldorf heeft dat gisteren in hoger beroep bepaald, nadat een rechter in Düsseldorf vorig jaar juli oordeelde dat de uitvoeringsrechten lagen bij de Sing-Akademie in Berlijn. Die is de eigenaar van de incomplete partituur, in 2001 teruggekregen uit Rusland, waar naartoe het muziekarchief van de Akademie in 1945 als oorlogsbuit was meegenomen. Door dat vonnis kon vorig jaar een uitvoering van Motezuma in Italië niet doorgaan. In juni vorig jaar was er in de Rotterdamse Doelen nog wel een `wereldpremière` van Motezuma, dat sinds 1733 niet meer was uitgevoerd. De Berlijnse Sing-Akademie gaat niet akkoord en begint een procedure voor hogere federale rechter.